Свій позитивний імідж в умовах неймовірної конкуренції університет завойовує, як стверджують фахівці, завдяки натхненній та злагодженій, наполегливій та цілеспрямованій науковій роботі зі студентами професійно-викладацького складу, всього колективу. Піднесенню рідної альма-матер до рівня закладу європейського рівня сприяє славна когорта науковців. Плідно працюють зокрема наукові школи, очолювані відомими вченими — академіками Володимиром Кузем, Михайлом Мартинюком, професорами Талятом Азізовим, Леонідом Кіпнісом, Олександром Коберником, Тетяною Кузнець, Наталією Сивачук, Тетяною Кочубей. Освітній процес в університеті забезпечують 40 кафедр, у складі яких працюють понад 560 науково-педагогічних працівників (43 доктори наук, 44 професори та 279 кандидатів наук, 194 доценти).

Уманський педуніверситет славиться чималими успіхами у підготовці висококваліфікованих фахівців педагогічних, економічних та інженерно-технологічних спеціальностей. Активні, розумні, ініціативні, талановиті юнаки і дівчата своїми досягненнями роблять навчальному закладу найкращу рекламу.

 В УДПУ роблять ставку на студентський актив, і це завжди виправдовує себе. Фото з архіву університету

Жоден успіх не лишається непоміченим

Один із важливих показників діяльності університету, його окремих навчальних підрозділів — успішність та якість знань студентів. Їхні перемоги в різних конкурсах та олімпіадах стали вагомим свідченням якісної освіти в навчальному закладі. Впродовж 2015/2016 навчального року в університеті проведено вузівський етап студентської олімпіади з 52 навчальних дисциплін та спеціальностей. Студентство під керівництвом провідних науковців підготувало 57 наукових робіт до участі у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, 69 студентів взяли участь у ІІ турі Всеукраїнських студентських олімпіад.

У II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук переможцями стали 12 студентів — тут університет за кількістю переможців серед педагогічних вишів України посів друге місце.

УДПУ імені Павла Тичини став базовим вищим навчальним закладом у проведенні ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт та ІІ етапу Всеукраїнських студентських олімпіад. Для участі в цих заходах університет відвідали 232 студенти із 42 вищих навчальних закладів України.

Університет має вісім переможців у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальних дисциплін та спеціальностей, три студенти-переможці міжнародного турніру з історії, 13 студентів-переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт — ось доробок навчального закладу. Славу університету приносять і представники творчих спеціальностей: п’ятеро студентів та шість студентських мистецьких творчих колективів стали переможцями міжнародних та всеукраїнських фестивалів і конкурсів. Призерами чемпіонатів світу, Європи та України стали також 30 студентів-спортсменів. Жоден успіх   студентів та  їхніх наставників тут не лишається непоміченим. Цьогоріч до Дня науки майже 200 викладачів та студентів за досягнуті значні успіхи нагороджені відзнаками різних рівнів. Всі вони — заслужена слава вишу.

Приміром, студент факультету фізики, математики та інформатики Павло Глухінчук, який взяв участь в XV Всеукраїнському чемпіонаті з інформаційних технологій «Екософт-2016», представив авторську розробку «Пакет готових рішень для реалізації функціоналу веб-сайту школи» і зайняв І місце в номінації «За стильність оформлення та якісний інтерфейс» у категорії «Web розробки». Студент цього самого факультету Микола Кравченко став переможцем Міжнародного літнього бліц-конкурсу з веб-дизайну та комп’ютерної графіки в номінації «Краща програмна реалізація». Студентка факультету фізики, математики та інформатики Юлія Маслюченко здобула перемогу у черговому регіональному етапі конкурсу «Кращий студент України», представивши тему «Допомога безпритульним тваринам — запорука нашої людяності». Дипломами та пам’ятними сувенірами нагороджені переможці ІІ Міжнародного студентського турніру з історії — студенти історичного факультету Ольга Перепелюк, Дарія Рябоконь, Олександра Квасневська.

Поєднуючи науку з практикою

Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації спільно з обласним молодіжним ресурсним центром серед переможців обласного етапу творчого конкурсу нещодавно назвали  імена студентів університету імені Павла Тичини. Приміром, у номінації «Соціальний проект» диплом І ступеня здобув студент факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ Роман Гулий за бізнес-план «Спортивно-патріотичний табір «Козацький курінь», а диплома III ступеня удостоїли студентку факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ Тетяну Музику за бізнес-план «Національно-патріотичний табір для студентської молоді «Дія».

Завдяки потужному науково-освітньому потенціалу викладачі та студенти є авторами інноваційних розробок та проектів, що   впроваджені в бізнесі та виробництві. Однією із форм співпраці педуніверситету і бізнесу є успішне функціонування інноваційного бізнес-інкубатора, мета діяльності якого — створення сприятливих умов для реалізації підприємницьких ідей та бізнес-проектів, забезпечення комерціалізації результатів науково-дослідних робіт. Призові місця на міських, обласних, а також всеукраїнських форумах молодіжних ініціатив, проектів, бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді — це  свідчення ефективності його роботи.

Абітурієнти обирають навчання в Уманському педуніверситеті ще й завдяки його широкому міжнародному співробітництву (нині у навчальному закладі здійснюють співпрацю за 58 угодами із зарубіжними освітніми закладами, організаціями та товариствами). Студенти мають можливість навчатися, стажуватися у провідних університетах європейських країн за програмами академічної мобільності «Mobile+», Erasmus Mundus, «Erasmus+», DAAD, Action ІІ та подвійного диплома, оскільки УДПУ виступає співкоординатором проекту «Eminence ІІ». Діють також програми з виробничої практики для студентів Інституту економіки та бізнес освіти, молодіжного обміну, мовних та наукових літніх та зимових шкіл. Тільки минулого навчального року 46 студентів взяли участь у програмах академічної мобільності.

Під час нещодавніх візитів ректора університету професора Олександра Безлюдного, проректора з наукової роботи та міжнародного співробітництва професора Владилени Сокирської до польських вищих навчальних закладів підписано додаткові угоди щодо участі студентів УДПУ у програмах подвійного диплома. Це надає шанси бакалаврам та магістрам  на курс паралельного навчання у престижних польських вишах, отримання другої вищої освіти. До того ж студентам, які вирішили здобувати другу вищу освіту за кордоном, забезпечене безплатне навчання і проживання у партнерських вишах.

В університеті на підставі угод «Про військову підготовку студентів за програмою підготовки офіцерів запасу» з Військовою академією м. Одеса та із Сумським державним університетом паралельно з основним навчанням здійснюють військову підготовку студентів, яка триває упродовж двох років. Уже відбулося  три випуски курсантів, майже 400 студентів склали Військову присягу на вірність українському народові. Це патріотично-трепетне й пам’ятне дійство, окрім батьків, студентів та їхніх друзів, приваблює на університетський майдан ще й уманчан, які знають, що традиційно торжество буде урочисте і красиве.  Дедалі частіше студенти сприймають військову підготовку в стінах закладу як реальну можливість опанувати іншу спеціальність.  Це дає змогу їм влаштуватися на роботу у МВС, СБУ або податкову поліцію.

Самоврядування — чудова школа управління

Студентське самоврядування — своєрідний лакмусовий папірець для визначення того,  молодь та студентство споживач чи активний учасник суспільного життя. Як стверджують випускники університету, які досягли успіхів у кар’єрі, науковій та громадській діяльності, робота в органах студентського самоврядування університету загартувала їх, сприяла розвитку особистостей, допомогла сформувати навички майбутнього організатора, керівника. Окрім того, самоврядування — ефективний інструмент удосконалення самого навчально-виховного процесу.

Розуміючи, що лідерство студента сприяє успішності майбутнього фахівця, адміністрація вишу та особисто ректор професор Олександр Безлюдний всебічно сприяють розвитку та активізації студентського самоврядування, створенню належних умов для його плідної діяльності. Імплементуючи положення ст. 38 Закону України «Про вищу освіту», в УДПУ для забезпечення якісної роботи студради відкрили студентську кімнату. Вручаючи активу цінний подарунок — персональний комп’ютер, ректор зазначив, що ініціативи молоді в реалізації завдань студентського самоврядування і надалі всіляко підтримуватимуть.

— Процес соціалізації молоді за допомогою студентського самоврядування в університеті  здійснюємо   ефективно. А забезпечуємо його шляхом тісної взаємодії між представниками органів студентського самоврядування, студентами та структурними підрозділами навчального закладу, громадськими організаціями, —  розповів Олександр Безлюдний. — Юнаків та дівчат активно  залучають до різного виду соціально значущої діяльності відповідно до  напрямів роботи студентського самоврядування. Адміністрація закладу всебічно підтримує студентську раду, і це сприяє розвитку лідерських якостей студентів, стимулює ініціативу молоді в реалізації широкого кола завдань. Активне студентство УДПУ втілило в життя чимало цікавих проектів, провело безліч корисних заходів та реалізувало плани взаємодії органів студентського самоврядування й молодіжних громадських організацій регіону. Більшість проведених студентською радою університету заходів мали національно-патріотичне спрямування.

Серед багатьох — організація «Національно-патріотичного табору для студентської молоді «Дія», інтелектуальне ток-шоу «Я люблю Україну!», танцювальний марафон «Ми — українці!», що  відбувся у межах благодійної акції університету «Мистецтво заради миру».

Завдяки такому підходу студенти університету не замикаються у власних стінах, а беруть активну участь у всеукраїнських та міжнародних заходах, вчаться бути лідерами. У травні в Ізмаїлі відбувся всеукраїнський студентський захід «Стратегічна сесія Студентського антикорупційного агентства», на якому Уманське відділення цієї громадської організації представляла секретар студради УДПУ, заступник голови студради міста, студентка факультету мистецтв Надія Оленіна. Повернувшись, вона виступила спікером на презентації нового суспільного руху своїм товаришам, студентам міста.

До речі, в Умані давно звикли до активної позиції молоді УДПУ. Студенти вишу здобули І та ІІІ місця у міському проекті «Академія молодіжного лідера», започаткованого Уманським міським головою. Своєрідною дипломною роботою для кожного учасника «Академії» стала розробка проекту «Якби мером був я», у якому студенти презентували власне бачення подальшого розвитку міста. Особливої уваги заслуговує соціальна активність студентів. Приміром, природоохоронці університету намагаються протидіяти вирубуванню лісів, борються за чистоту водойм, сприяють формуванню в населення екологічного мислення.

Студенти університету розумні і талановиті, завзяті й креативні, ініціативні й умілі. Їхні активність, воля до самовиявлення та самовдосконалення, підвищення культурного та освітнього рівнів  додають упевненості у власних силах, морального задоволення обраним професійним шляхом, примножують вміння знаходити правильні рішення у  різних життєвих  ситуаціях. Вони й прославляють рідну альма-матер,  підвищують її рейтинги.