ПОДІЯ

Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звернулися до чинного гаранта Конституції Віктора Януковича з проханням розібратись у ситуації довкола Херсонського машинобудівного заводу
 

Екс-президенти виступили на захист стратегічного національного товаровиробника — ТОВ НВП «Херсонський машинобудівний завод»  та його колективу після звернення останнього. «Місцева і обласна влада жодним чином не реагувала на численні звернення 800 херсонців — працівників заводу, народних депутатів щодо спроб рейдерського захоплення єдиного в Україні заводу, що виробляє стратегічно важливі для аграрної держави зернозбиральні комбайни, на мітинги заводчан, — розповідає начальник відділу технічного контролю Микола Улановський. — Байдужою вона залишилась і до нападу й побиття директора заводу Віктора Слободянюка. Тоді колектив вирішив звернутися до «ради старійшин» українського політикуму — Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка  як до тих, хто може об’єктивно оцінити події довкола заводу і посприяти взяттю справи під особистий контроль чинного Президента Віктора Януковича. І їхня реакція не забарилася. 27 грудня 2011 року лист за трьома підписами надійшов в Адміністрацію Президента». 

«Лише послідовна і безкомпромісна політика щодо розвитку та збереження національного виробника принесе Україні національний поступ і національний успіх», — переконані екс-президенти.

«Херсонський машинобудівний завод» — флагман вітчизняного машинобудування, а його комбайн «Скіф», за всіма експертними оцінками, попереду аналогів — білоруського «Полесьє» і російського «Дону» — і  перебуває на ринку в одному ціновому сегменті з ними. З цим абсолютно суголосний висновок Міністерства аграрної політики та продовольства України. На сьогодні підприємство може випускати 300 зернозбиральних, зокрема рисозбиральних, комбайнів із перспективою збільшення випуску цієї продукції вп’ятеро протягом трьох років. Це досягнуто виключно завдяки інноваційним творчим підходам власника, акціонерів, чинного керівництва та трудового колективу без використання державних коштів», — ідеться у зверненні.

Підписанти також констатували: «У цей самий час розпочалось рейдерське захоплення компанією «Техноторг» за мовчазного сприяння і підтримки Херсонської облдержадміністрації та обласної  прокуратури».

Три  президенти звернулися до В. Януковича з проханням узяти ситуацію під особистий контроль і доручити Прем’єр-міністрові Миколі Азарову, голові міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств Андрієві Клюєву вжити заходів з підтримки вітчизняного сільгоспмашинобудування та захисту добросовісного набувача цілісного майнового комплексу — колективу ТОВ НВП «ХМЗ» на чолі з Олександром Олійником.

Крім того, екс-президенти попросили доручити Генпрокуратурі провести об’єктивну перевірку викладених у зверненні трудового колективу «ХМЗ» фактів, а Мін’юсту та Кваліфікаційній комісії суддів — всебічне розслідування передумов, обставин та законності прийнятого судового рішення Господарським судом Херсонської області 14.12.2011 р., яке скасувало мирову угоду 2007 року. Щодо Херсонської облдержадміністрації, то екс-президенти вважають, що  треба привести її діяльність у відповідність з програмою Президента та її ключовими завданнями у сільгоспмашинобудуванні, тобто  підтримати завод, який вчасно сплачує податки, має власну наукову базу, спеціалізоване конструкторське бюро, технологічний відділ, лабораторії для випробовувань сільгосптехніки.

Треба віддати належне оперативному рішенню Віктора Януковича, який без зволікань дав відповідні доручення (від 30.12.2011 р. №63497/1/1-11) з порушених питань. Було створено відповідну міжвідомчу комісію, яка 23 січня мала б звітувати з означених питань. Та, як зазначає директор ТОВ НВП «ХМЗ» Віктор Слободянюк, результатів перевірок ніхто не знає.

— Та й робота у цьому напрямку навряд чи якась велась, — констатує він. — Адже ніхто нікого нікуди не запрошував. Ніякі державні комісії на підприємстві не з’являлися. Фінансову та економічну документацію теж не вилучали. Як і не відреагували на прохання колективу включити до складу комісії представників заводу. На сайтах та у пресі жодної інформації з цього приводу теж немає. У кращому разі підготували якусь відписку, адже комісію очолив керівник Мінагропроду, а політика деяких працівників цього відомства спрямована на просування на український ринок імпортної сільгосптехніки. Про яку об’єктивність може йтися, якщо розслідування не вели? Профспілка вже написала відповідний лист Президенту із цього приводу. Єдина надія — на Президента, який, як сподіваються заводчани, таки прийме мудре державницьке рішення й Україна збиратиме урожай комбайнами власного виробництва.