В Україні стартувала пенсійна реформа. Законопроект депутати прийняли у першому читанні. Головна мета реформи — створити справедливу систему розподілу пенсійних коштів, а також гарантувати виплати на довгострокову перспективу. Громадян, які вже перебувають на заслуженому відпочинку, зміни не торкнуться.  А ось майбутнім пенсіонерам  призначення, перерахунок пенсій  здійснюватимуться  за новим законодавством. Що ж  нового буде в  пенсійному  забезпеченні українських громадян? Які виплати очікувати їм у майбутньому? На ці та інші запитання відповів  черговий  гість редакції. 

У більшості країн підвищують вік

— Владиславе Геннадійовичу,  найрезонансніше питання, яке  і досі активно дискутується в суспільстві,  — це  підвищення пенсійного віку українських жінок.  Під час обговорення законопроекту, яке тривало досить довго,  вони висловлювали з цього приводу невдоволення. Чи потрібно було вік збільшувати саме зараз?

 — Багато європейських країн  свого часу підвищували пенсійний вік  не тільки жінкам, а й чоловікам.  В окремих  державах це робили  одразу, в деяких  — розтягували на десятиліття. Ми обрали безболісний варіант — за новим законодавством пенсійний вік для жінок буде підвищуватися  протягом 10 років щороку на 6 місяців, але при цьому надається право жінці в 55 років вийти на пенсію. Щоправда, вона отримає  пенсію в зменшеному розмірі на 0,5% за кожний місяць більш раннього виходу на пенсію і за умови звільнення її з роботи. В грошах  втратить не так багато.

— Тож скільки?

— Якщо, наприклад, розмір пенсії, порахований від стажу і заробітної плати, становить 2000 грн, а жінка вирішила вийти на пенсію на 2 місяці раніше, то відповідно на 1% буде знижено розмір пенсії,  у цьому разі на 20 грн. Тобто механізм працює ось таким чином.

— Підвищення пенсійного віку зачепить тих  жінок,  які не мають роботи  на час досягнення 55-річного віку  і перебувають в  очікуванні,  коли ж  можна буде  оформити пенсію, щоб мати хоч якийсь засіб до існування. А тут раптом такі зміни у законодавстві.

— Ця можливість зараз жінці надається. Завдяки обговоренню, а далі внесенню поправок до нового законопроекту, жінка все одно може вийти на пенсію в 55 років, але одержати в трохи меншому розмірі виплату, оскільки вона не допрацювала до того пенсійного віку, який пропонується встановити в законопроекті. Цей перехідний період встановлюється у три роки. До речі,  така норма також відповідає міжнародному досвіду, який вивчався під час доопрацювання урядового законопроекту.

— Чи може жінка збільшити пенсію,  працюючи, приміром, до 65 років?

— Законопроект передбачає, що якщо жінка, досягнувши пенсійного віку, вирішила не призначати собі пенсію і працювати далі, тоді якраз на 0,5% за кожен місяць такої роботи буде збільшуватися розмір її пенсії.

 Якщо жінка після перших 60 місяців відмови від призначення пенсії  і далі  працюватиме і не призначатиме собі пенсію, відповідно за кожен місяць вже 0,75 %  додаватиметься до пенсії. Цей механізм має стимулювати людей продовжувати працювати і з більш пізнього віку призначати собі пенсію. А сам механізм перерахунку пенсії, якщо йдеться про працюючих пенсіонерів,  по суті залишається незмінним і кожні два роки можна буде перераховувати пенсію з урахуванням додаткового стажу роботи, але  все  залежатиме від тривалості страхового стажу, заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

— Чи буде відрізнятися механізм призначення  та перерахунку  пенсії  за новим законодавством від теперішнього?

— За новим  законопроектом передбачено  умови, які змінюють діючий механізм призначення пенсії. Перше, це застосування для призначення пенсії показника середньої заробітної плати за три попередні роки.  Друге, у законопроекті збільшується на 10 років нормативна тривалість страхового стажу з 25 до 35 років для чоловіків і з 20 до 30 років для жінок. Ці норми  впливають на зміну підходу до обчислення пенсії. Сама ж формула розрахунку пенсії  залишається незмінною. Так само будуть враховуватися коефіцієнт заробітної плати за всі роки і страховий стаж. Єдине, що  доопрацьовано в законопроекті, то це  врахування для призначення пенсії заробітку за 60 місяців (5 років) до 1 липня  2000 року.  Проте ця заробітна плата має бути підтверджена первинними документами. Це робиться для того, щоб запобігти випадкам, коли до Пенсійного фонду подаються липові довідки,  які нічим не підтверджені, та  які перевірити  неможливо.

Микола ПАВЛЮКОВ,
ветеран  праці,Сніжне Донецької обл.:

— Владиславе Геннадійовичу, у мене до вас прохання розібратися з такою проблемою. У 2000 році я  вийшов на пенсію. В 2004 р. мені зробили перерахунок по зарплаті і за стажем. Потім я ще працював 18 місяців. У 2008 році зробив перерахунок за стажем, а по зарплаті — ні. Я сам  так захотів. А тепер питаю,  чи маю право на перерахунок?  

— Потрібно вивчити пенсійну справу, зокрема  чому в 2008 році ви не робили перерахунок по зарплаті. Можливо, на той момент зменшувався коефіцієнт заробітної плати. Тому це питання треба вирішити в районному управлінні за місцем проживання. Або зробимо так, я особисто подивлюся вашу справу і дам письмову відповідь,  чи вигідно вам зараз перераховувати пенсію чи ні.

— Що означає  перерахунок за стажем і по заробітній платі? Людина сама робить вибір як перераховувати пенсію?

— Закон зараз  передбачає, що людина, відпрацювавши два роки, може прийти до Пенсійного фонду і зробити перерахунок. Можна  перерахунок зробити  як з урахуванням стажу,  так і з урахуванням стажу та заробітної плати. Просто стаж  додається в будь-якому випадку, а заробітна плата може зменшуватися. Дивіться, якщо людина  упродовж певного періоду одержувала великий заробіток, а в останні два роки  він зменшився, то цей заробіток  зменшує і загальний коефіцієнт заробітної плати. Отож не вигідно перераховувати пенсію  з урахуванням цього заробітку.

Програма вирахує, що вигідніше

— Людина пише заяву з проханням перерахувати пенсію по стажу або по зарплаті, проте вона  не знає, як їй вигідно зробити перерахунок.

— Це з’ясовує на місці інспектор, розглянувши персоніфікований облік  заявника, він же заводить відповідні дані в комп’ютер і програма  вираховує, яким чином вигідніше буде пенсіонеру в тій чи іншій ситуації.

— Чи не зацікавлений інспектор у  зменшенні пенсії? Приміром, байдуже поставиться до своїх обов’язків?

— Завдання інспектора —  обслужити пенсіонера і зробити так, як написано в законі — реалізувати його право. А тим паче,  інспектор не виплачує гроші  зі своєї кишені, тож не буде економити.

Олександр,
Суми:

— Дзвоню за дорученням  пенсіонерки Пархоменко Людмили Григорівни, 70 років. Жінка попросила, щоб я поставив таке запитання. Вона вдова військовослужбовця Збройних сил України, одержує пенсію 30% його пенсії. Чому деякі  вдови одержують по 40, 45, 50%. Скажіть, будь ласка, від чого це залежить?

— Пане Олександре, Закон «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» трактує, що пенсію у зв’язку з втратою годувальника можуть призначати або у розмірі 40%  або 30% заробітку померлого у розрахунку на одного одержувача. 40% призначається вдовам тих військовослужбовців, які загинули під час війни, вдовам інвалідів війни, учасників бойових дій, а  іншим, якщо смерть не пов’язана з цими причинами, призначається у розмірі 30% заробітної плати померлого годувальника. Ось у цьому й полягає різниця.

— І друге, чи не передбачається підвищення відсотка?

— На сьогодні таких нормативних актів немає, а взагалі підвищення розміру пенсії за вище названим законом відбувається тоді, коли  збільшується грошове забезпечення діючих військовослужбовців. Коли буде збільшено грошове забезпечення, тоді відповідно і буде підвищуватися розмір пенсії.

— А пільгові пенсії залишаються у новому законопроекті?

— Так. Пенсії ні за списком № 1, ні за списком № 2 не скасовуються. 

Лілія Олексіївна,
Миргород:

— Я 20 років була свинаркою і пішла на пільгову пенсію. Заробила мінімальну пенсію, два роки пропрацювала на мінімальній зарплаті й  подала заяву на перерахунок пенсії. Мені нарахували 13 грн. Правильно це чи ні?

— З  усього видно, якщо ви працювали на мінімальній заробітній платі та якщо додали тільки два роки стажу, то, звісно, розмір збільшення  не буде значним.

— А якщо я допрацюю два роки і знову піду на перерахунок по мінімальній зарплаті, то  мені  нарахують усього 13 грн?

— Можливо. Розмір пенсії залежить  від заробітної плати, в тому числі і від тривалості стажу. Якщо заробітна плата низька, то розмір пенсії не може бути високим.

Олексій,
прикордонник,Чернігів:

— Скажіть, будь ласка, які нововведення для військовослужбовців у новому законопроекті, якщо зараз береться рік за півтора, то  чи залишаються ці пільги? Я в 30 років прийшов на контрактну службу й прослужив 10 років. Восени мені виповниться 40 років і я не знаю, як  буде з вислугою. До цього я постійно ніде  не працював. Живу у сільській місцевості,  роботи не знайти, тож пішов на контрактну службу в 30 років і не знаю, як пенсійна реформа вплине на мою ситуацію.

— У новому законопроекті йдеться про те, що у військовослужбовців поступово протягом 10 років збільшується необхідна тривалість вислуги років з 20 до 25 календарних років служби. Тобто, якщо навіть у вас у пільговому обчисленні буде 20 років, вам все одно необхідно мати 25 років календарної вислуги.

Рік за півтора  буде рахуватися, але  впливатиме тільки на розмір пенсії. Для того, щоб набути право  на призначення пенсії, необхідно мати мінімум 25 років вислуги. А у вас страхового стажу 12,5 року немає?

— Ні, немає. Я пішов на контрактну службу, бо думав, що вистачить стажу 15 років і  я міг би піти на пенсію у 45 років.  А так мене ж ніхто не залишить служити після 45 років.

— Закон на сьогодні ще не прийнятий,  і ці положення ще розглядатимуться парламентаріями.

— У новому законопроекті пільги чорнобильцям залишаються?

— Пільги щодо призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку тим, хто постраждав від Чорнобильської катастрофи, залишаються. Відповідне зниження пенсійного віку відбуватиметься за тією  самою шкалою,  що зараз передбачена ст. 55 Закону «Про  статус  і соціальний захист  громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», але якщо змінюється  пенсійний вік для жінок, тобто він поступово збільшується, то відповідно і зниження буде вже братись  від тієї величини.

Іван БОНДАР,
інвалід ВВВ І групи:

— У мене великий стаж, а в газеті «Урядовий кур’єр» прочитав, що надбавку  10% дають тим, хто в роки війни самовіддано працював у тилу. Я ще маю медаль «За  доблестный труд в годы Великой Отечественной войны». Чи маю право на підвищення пенсії?

— Шановний Іване Григоровичу, ви,  як інвалід I групи, маєте право на підвищення пенсії у розмірі 50% від прожиткового мінімуму. І це підвищення ви зараз одержуєте. А, наприклад, тим, хто   є учасниками війни,  відповідно до закону підвищується пенсія у розмірі 10% від прожиткового мінімуму, тобто у 5 разів менше, ніж вам. Тож своє підвищення ви зараз вже одержуєте.

— Яка найбільша пенсійна виплата на сьогодні в Україні?

— У одного льотчика-випробовувача пенсія становить понад 45 тисяч гривень. У цих людей   спеціальні умови пенсійного забезпечення. По суті, призначення пенсії пов’язані зі специфікою роботи, яка складна й небезпечна.

— Тобто, тих надвеликих  пенсій, про які кажуть у народі, не існує?

— Частіше за все хтось із політиків запускає, як  кажуть, «утку», нібито  розмір пенсій у декого  становить 160, 200, 300 тисяч гривень.  А насправді в Законі «Про державну службу»  йдеться, що для обчислення пенсії враховується тільки заробітна плата, на яку нараховується єдиний внесок на сьогоднішній день. Для нарахування єдиного внеску існує обмеження на рівні 15 мінімальних заробітних плат, тобто будь-якому державному службовцю до заробітної плати для розрахунку пенсії не можна брати суму більшу, ніж названа вище.

Догляд за дитиною до стажу зараховуватиметься

Євгенія,
Полтава:

— Я народила п’ять дітей, тож цікаво, з якого віку такі жінки, як я, йдуть на пенсію і чи зараховується до страхового стажу час перебування у декретній відпустці по догляду за дітьми?

— Ви можете йти на пенсію раніше —у 50 років, А весь час  перебування у відпустці по догляду за дитиною повністю зараховується до вашого страхового стажу.

Людмила ПРИСЬКО,
Дубровиця Рівненської обл.:

— Ми живемо у  III чорнобильській зоні. У нас  виходять на пенсію жінки у 49 років. Чи збережуться ці пільги у новому пенсійному законопроекті?

— У законі, який регулює питання зниження віку виходу на пенсію для чорнобильців, не змінюється нічого. Якщо людина мала право на 6 років зниження пенсійного віку, то його й  буде знижено на 6 років.  Але за новим пенсійним законопроектом змінюється сам пенсійний вік. Жінка, наприклад, має право на зниження пенсійного віку на 6 років, тож треба відштовхуватися від того пенсійного віку, який існуватиме на той час.

Ірина Валентинівна,
Київ:

— У моєї  мами 18 років основного стажу і  три роки вона отримує пенсію у зв’язку з інвалідністю. Днями їй виповнилося 55 років.  То як їй  буде призначатися пенсія, чи відбудуться якісь зміни у грошах?

— Якщо призначити пенсію за віком, то їй буде враховано тільки 18 років основного стажу.

Зараз вашій мамі пенсія виплачується у розмірі 50% пенсії за віком. Якщо навіть  вона перейде на пенсію за віком, то розмір виплати не зміниться, буде  764 грн, тобто мінімальний розмір пенсії. А якщо було б, наприклад, стажу понад 20 років, то є сенс у тому, щоб був мінімальний розмір пенсії плюс доплата за понаднормовий стаж. І все-таки я рекомендую перейти на пенсію за віком, бо у будь-якому випадку людина вже досягла його і пенсія за віком  виплачуватиметься у розмірі 100%, а не 50%, як  по III групі інвалідності, на сьогодні виплата  становитиме 764 грн.

Валентина ШЕВЧЕНКО,
пенсіонерка,
Знам’янка Кіровоградської області:

— Чому  перерахунок пенсії  працюючим пенсіонерам, які  пропрацювали два роки,  здійснюють тільки за стаж?

— Валентино Василівно, тут  сталася  юридична колізія.  Працюючим пенсіонерам кожні два роки пенсії перераховуються згідно з чинним законодавством. Проте ніде не прописано, що  застосовується показник середньої заробітної плати за минулий рік. Ця норма проіснувала до прийняття рішення Конституційного Суду щодо скасування прийнятих у  2008 році змін в ст. 42 базового пенсійного закону. І тепер немає норми, яка б давала право органам Пенсійного фонду проводити перерахунок з останнього показника середньої заробітної плати, то ми здійснюємо перерахунок виходячи зі страхового стажу.

У новому законопроекті написано, що застосовуватиметься  та заробітна плата, яка бралася для призначення пенсії, тобто цей показник не  переглядатиметься

Дмитро Іванович,
науковець, Київ:

— Чи буде враховуватися стаж роботи у виші доктору наук, який на час виходу на пенсію працює на державному підприємстві й продовжує працювати у виші за сумісництвом?  Чи може така людина претендувати на наукову пенсію?

— Науковий стаж зараховується людині, якщо це у неї основне місце роботи. А якщо наукова діяльність як додаткова, то, звісно, до стажу це не враховується.

Ігор Петрович,
Донецька обл.:

— Чому працюючим пенсіонерам не індексується пенсія, адже її розмір у зв’язку з інфляцією щомісяця зменшується?

— Працюючим пенсіонерам в першу чергу відповідно до закону і порядку проведення індексації грошових доходів населення індексується сума оплати праці. Але оскільки індексація у нас проводиться в межах прожиткового мінімуму, мається на увазі, що є дохід, у межах якого проводиться індексація, то він обмежується прожитковим мінімумом. Тобто вам індексується не вся сума вашого доходу.  Ясна річ, що заробітна плата  перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, і вона має індексуватися за місцем роботи для пенсіонерів, то звичайно, що вже після цього виплачувати індексацію пенсій  підстав немає, бо індексацію свого доходу за місцем роботи вже виплачено.

Олена КАЛУГІНА,
Херсонська обл.:

— Чи може людина, яка перебуває за кордоном, сплачувати внески одноразово за 5-10 років, чи за період, якого  не вистачає для призначення пенсії в Україні?

— Безумовно. За весь період після 2004 року, коли і стаж, і заробітна плата рахуються за даними системи персоніфікованого обліку, людина може  сплатити внески. А саме: укласти договір про добровільну участь у страховій системі. Можна кошти  сплачувати щомісяця, а також за певні періоди страхового стажу, яких  не вистачає для визначення права на призначення пенсії або визначення розміру пенсії. Йдеться про громадян, які перебувають за кордоном і працюють нелегально,  але мають доходи.  Вони  не є на сьогодні учасниками страхової системи, але  можуть ними стати. І якщо сплатити внески, то  розмір пенсії буде залежати  від тієї заробітної плати, яку особа одержувала протягом останніх 16 років. Взагалі ідея самого персоніфікованого обліку і полягає в тому, щоб через  20 років усі, хто сплачує внески, були у системі персоніфікованого обліку і тоді вже не треба ніяких довідок, трудових книжок, бо потрібні дані є в системі персоніфікованого обліку, і розмір пенсії буде визначатися виключно виходячи з того, яку заробітну плату людина одержувала протягом всього свого життя та сплачувала внески.

Аліна КРУГЛОВА,
Вінницька обл.:

— За новим законодавством другий рівень пенсійної системи стосуватиметься  молодих людей віком  до 35 років. Чому саме такі роки обрали?  І про основне — при виході  їх на пенсію  у свій час чи матимуть такі  особи виплати з двох джерел, тобто будуть краще забезпечені на старості, ніж нинішні пенсіонери?

— Так. Другий  рівень стосується тих осіб, які не досягли 35-річного віку. Цей вік визначено не випадково. Справа в тому, що для накопичення на рахунку необхідної для виплати пенсії суми коштів потрібно не менше 25 років. Ця система  працює чітко: як тільки перераховані внески, то ці кошти починають працювати, на них  нараховуються відсотки. У наступному місяці на кошти з  відсотками особи  нараховуються ще відсотки і т.д. У результаті, накопичивши собі на старість, людина матиме виплати з двох джерел.

Пенсійний фонд адмініструватиме обов’язкову накопичувальну систему. Адміністрування полягає в тому, що ПФ відповідатиме за збір  коштів і за облік їх на персональних рахунках. Вкладати кошти  будуть обрані за конкурсом кампанії з управління активами.  Система контролю, яка зараз запроваджується за всіма суб’єктами накопичувальної системи за можливістю вкладання  в ті чи інші активи, є дуже серйозною і в принципі унеможливлює втрату коштів з  накопичувального  рахунку, їх розкрадання чи вилучення кудись. Система будується на абсолютно прозорих механізмах роботи, тобто рух коштів  видно постійно.

Контроль за роботою здійснюватиме Національний банк та інші фінансові структури. Адже  обов’язкова накопичувальна система не може будуватися на якихось ліберальних нормах. Наше основне завдання полягає не в тому, щоб зібрати кошти, а передовсім як їх примножити, ними розпорядитися, щоб вони не пропали у разі інфляції чи кризи.

«Пряму лінію» провела і підготувала Валентина КОКІНА, «Урядовий кур’єр»

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою: imrich@ukcc.com.ua.