За даними Національного банку України, 28 січня цього року обсяг торгів валютою на міжбанківському ринку досяг найвищого обороту в своїй історії — 5,1 мільярда в доларовому еквіваленті (з них доларів — 4,7 мільярда). Тенденція зростання оборотів на ринку накреслилася наприкінці листопада, коли уряд оголосив про відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Станом на 29 січня курс гривні до долара на готівковому ринку становив 8,5 (купівля), 8,4 (продаж). 

«Напружена ситуація на валютному ринку спричинена  очікуваннями того, як поставиться до  відставки Прем’єр-міністра України Миколи Азарова Росія і чи не відмінить другий транш кредиту обсягом $ 2 мільярди. Але коли Президент Росії Володимир Путін заявив, що домовленості РФ з Україною не переглядатимуться, курс гривні щодо долара 28 січня на міжбанківському ринку пішов униз», — сказав «УК» головний аналітик рейтингового агентства (РА) «Експерт-Рейтинг» Віталій  Шапран.

За його словами, серйозного падіння в економіці немає, подорожчання імпорту також. А паніка навколо валютного курсу — скоріше питання до психіатрів, ніж до фінансових аналітиків.  Наприклад, 24 лютого 2009 року, коли курс гривні до долара сягнув 9,51, падіння промислового виробництва в країні становило 22% (у 2013-му цей показник — мінус 4,7%). У 2009-му залишки на кореспондентських рахунках Нацбанку становили всього 0,3-18 мільярдів гривень, тоді як наразі цей показник сягнув 26—29 мільярдів гривень). «Недобросовісні коментатори розпалюють пристрасті навколо валютного курсу, хоча об’єктивних причин для девальвації гривні немає. Пригадайте «валютний» урок 2009 року: люди, які купили долар за 9,51 гривні, через півроку здавали його по 7,9», — підкреслив В. Шапран.

На  останньому засіданні Кабміну в. о. Прем’єр-міністра, перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов констатував, що фінансово-банківська система країни продемонструвала достатній запас міцності. «Банки забезпечені ліквідністю, Нацбанк надійно контролює ситуацію на грошово-кредитному ринку, розширив свою присутність на валютному ринку і буде забезпечувати його в подальшому», — впевнений С. Арбузов.

До речі, прес-служба Незалежної асоціації банків (НАБУ) України днями розповсюдила таку інформацію: «Існуюча політична напруженість призводить до посилення попиту на валюту. Відповідно до основних принципів функціонування валютних ринків в сучасних умовах Нацбанк допускає ширший діапазон коливань гривні стосовно інших валют».  На думку НАБУ, після нормалізації політичної ситуації в країні регулятор має всі можливості для підтримання курсової стабільності.

Як відомо, Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings покращило прогноз курсу гривні за підсумками 2014 року і першої половини 2015 року до 8,3 гривні за долар, тоді як у листопаді 2013-го воно прогнозувало девальвацію гривні за підсумками 2014 року до 9 гривень за долар. На думку аналітиків Fitch, стабільний курс гривні протримається аж до виборів Президента України, запланованих у 2015 році. А нещодавно міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s озвучило, що курс стабілізується на рівні  8,5 гривні за $1.

За прогнозом РА «Експерт-Рейтинг», оскільки в бюджеті на цей рік закладено курс гривні до долара 8,5, то курс на готівковому ринку повернеться до «бюджетного» показника і  танцюватиме в межах плюс-мінус 50 копійок.

Тож, шановні співвітчизники, не поспішайте купувати долари за спекулятивною ціною. І якщо маєте у банку гривневий депозит, не знімайте його (втратите відсотки), щоб перевести в «зелені». Адже коли валютні «каруселі» через деякий час розгойдаються у бік зменшення доларового курсу, самі ж  зеленітимете від злості на себе за  збиткову оборудку.

Ставтеся філософськи до орієнтиру у 8,8 гривні за долар, який цього тижня пропонували українцям деякі обмінні пункти валюти. Звикайте жити у час плаваючого курсу.  Візьміть із собою у «плавання» досвід 2009 року, під час якого на панікерах хтось нажився.   

P.S. 29 січня торги по долару США на міжбанківському ринку закрилися на таких позначках: купівля - 8,47 гривні за долар, продаж - 8,50. Це ще раз свідчить про те, що ситуація на валютному ринку стабілізується і панікувати не слід.