Указ Президента «Про часткову мобілізацію» підтримали 232 із 318 зареєстрованих у Верховній Раді народних депутатів. У повному складі не голосували фракції КПУ і група «За мир та стабільність». Від Партії регіонів дали «за» лише двоє парламентаріїв.

У пояснювальній записці до документа йшлося про те, що прийняття рішення про часткову мобілізацію зумовлене поширенням проявів тероризму на території України, які призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців, бійців військових формувань та правоохоронців України у східних регіонах, а також концентрацією угруповань бойовиків зі значним наступальним потенціалом і постійною загрозою нападу з території Російської Федерації.

Мобілізацію проводитимуть упродовж 45 діб із дня набрання чинності указу. Цей документ, до речі, створює додаткові умови для доукомплектування потреб Збройних сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України військовозобов’язаними та резервістами відповідно до мобілізаційних планів.

Виступаючи з доповіддю перед голосуванням Секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій заявив, що Росія розмістила на кордоні з Україною близько 41 тисячі військовослужбовців. За його словами, ця країна продовжує політику ескалації збройного протистояння у східному регіоні України і докладає всіх зусиль для формування умов щодо введення своїх регулярних військ на територію України під виглядом миротворчих сил.

«Біля кордону з Україною стоїть 150 танків, понад тисяча одиниць іншої бронетехніки та 500 одиниць артилерійських систем. Усе це озброєння зосереджене у донецькому напрямку, — повідомив посадовець. — Така ж ситуація спостерігається й на інших напрямках біля нашого кордону. Там зосереджено близько 300 одиниць військової техніки, зокрема реактивні системи залпового вогню «Град» та найсучасніші системи «Торнадо».

Андрій Парубій пояснив, що часткова мобілізація дасть змогу привести у бойовий стан ще 15 бойових частин і 144 частини додаткового забезпечення для потреб оборони. Посилиться й охорона державного кордону.

«Для того, щоб ми могли підтримати наших хлопців на передовій і проводити часткову ротацію, нам необхідно прийняти рішення про часткову мобілізацію. Воно передбачає 45 діб на відмобілізування. Упродовж цього терміну Міністерство оборони, Національна гвардія, прикордонники зможуть доукомплектувати ті частини, які цього потребують, щоб витіснити з України окупантів», — наголосив він.