ХОБІ

Телекадри про те, як 45-тонний «Карпатський трамвай» із пасажирами  зі швидкістю 13 метрів за хвилину прокатав минулого літа двадцятисемирічний прикарпатський силач Назарій Павлів, облетіли всю країну. Назарій, капітан збірної команди стронгменів західних областей України, чий силовий рекорд вписано в Книгу рекордів  України, торік став ще й володарем кубка Пеканова в індивідуальному заліку на всеукраїнських змаганнях богатирів у Чернігові.

А зустрілися ми з ним в управлінні фінансів Івано-Франківської облдержадміністрації, де Назарій працює старшим програмістом Головного фінансово-технічного центру Мінфіну України.

І потяг тягти під силу прикарпатському богатирю. Фото надане автором

— Назаре, що легше: «Карпатський трамвай» чи українські фінанси? Якщо за них беруться такі силачі, як ти, то, може, вдасться  витягти і цю нелегку нині в державі сферу?

— Певно, легше впоратися з «Карпатським трамваєм». Але не буду категоричним, бо працюю тут недавно.

— І як дійшов до такого поєднання?

— Економістом став, як батько. А спорт у моєму житті почався на березі річки Сукіль у бабусиному селі на Стрийщині — любив якнайдалі кидати у воду каміння. Бабуся це моє тренування урізноманітнила: щоб кидав із поля на віз мішки з картоплею. Батьки й сусіди просили переставляти в квартирах шафи. Мій нинішній тренер Іван Григорович Шарій, помітивши мою силу під час перетягування меблів, коли ми з батьками оселялися в одному з ним будинку,  спрямував її у спортивне  русло. Він, до речі, тренер зі штовхання ядра знаменитих прикарпатських стронгменів Василя та  Романа Вірастюків.

— Від штовхання ядра до штовхання вагонів вузькоколійки трохи далеченько...

— Не дуже, особливо коли маєш мету. Цим олімпійським видом спорту займаюся вже десять років. Без тривалих тренувань сильним не станеш. Інакше можна втратити здоров’я і здобути хіба що грижу. Не потрапивши через брак коштів на чемпіонат України з легкої атлетики в Ялті, вирішив убити вдома трьох зайців: показати себе, захопити цим видовищем і залучити до спорту юних земляків, а в такий спосіб ще раз привернути увагу потенційних туристів до «Карпатського трамвая». Тому й обрав  його для рекорду з найцікавіших туристичних об’єктів Долинщини. На столітній вузькоколійці в один із трьох вагонів посадили 35 дітей, що  приїхали сюди на екскурсію, та 15 ветеранів праці деревообробного заводу. Всього 45 тонн, які зрушив із місця, а тягти вже було легше.

— Ти, мабуть, богатирем і народився?

— Яким з’явився на світ, зараз з’ясую у матері. (Телефонує). Мама каже, що мав зріст 52 см і вагу 3200 г.

— А тепер?

— 190 см і 127 кг.

— Хлопчакам зі свого двору ти авторитет?

— Я й сам їм кажу, щоб ішли не в бари, а в спортзали. Не можна всі кошти спрямовувати лише на Євро-2012, бо це разова подія, а  якщо заженемо в глухий кут спортивні школи й гуртки в загальноосвітніх, вуличні спортклуби, то згодом ще більше грошей треба буде на боротьбу з підлітковим пияцтвом та наркоманією. Залучаю до спорту й козацьких забав юних краян, щоб не думали, що супермени —  лише за океаном.

— Які вправи у програмах змагань стронгменів?

— На богатирських змаганнях на кубок світу, де іванофранківці стали переможцями, треба було, наприклад, враховуючи швидкість, чотири рази перекинути 360-кілограмове колесо. Є і така вправа, як «станова тяга», — піднімання 470 кг вантажу.

— Звідки взяв спорядження для силацьких атракцій?

— Лямки зробив з автомобільних буксирних тросів, які придбав на знаменитому івано-франківському авторинку. Вони й корабель витримають, якщо його потягну.

— Про що мрієш — мабуть, про нові рекорди, хорошу дружину?

— У мене є подруга. 19-тонний військовий літак МіГ ми з другом Романом Шмигельським уже тягнули на івано-франківському аеродромі. Маю задум взятися за плавсудно на Дністрі, щоб привернути цим увагу, наприклад,  до унікального туристичного  Дністровського каньйону.

Ольга ЛОБАРЧУК 
для «Урядового кур’єра»

 

ДОСЬЄ «УК»

Назарій ПАВЛІВ. Народився в Івано-Франківську 14 травня 1984 року. Закінчив економічний факультет Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Десять років займається легкою атлетикою. Чемпіон світу в командному заліку богатирських турнірів.