У день 70-річчя визволення Києва від фашистських загарбників Президент Віктор Янукович разом із ветеранами вшанував пам’ять полеглих у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років. Глава держави поклав квіти до могили Невідомого солдата в парку Вічної Слави.

Після цього було оголошено хвилину мовчання. Військовий оркестр виконав Державний гімн України, пролунали залпи на честь 70-ї річниці визволення Києва. Президент оглянув стрій воїнів роти Почесної варти, які пройшли урочистим маршем.

Перед початком церемонії Віктор Янукович поспілкувався з ветеранами Великої Вітчизняної війни, які приїхали до Києва з усіх міст-героїв колишнього СРСР. Президент сердечно привітав їх зі святом визволення столиці України.

Приклад незламності

Згодом Віктор Янукович узяв участь в урочистостях з нагоди 70-ї річниці визволення Києва від фашистських загарбників, що відбулися в Національному палаці мистецтв «Україна».

Президент зазначив, що битва за Київ є не лише грандіозною за своїми масштабами і людськими жертвами військовою операцією, яка кардинально вплинула на весь хід війни. Для киян це означало ще й звільнення від нелюдського окупаційного режиму, що тривав майже 800 днів, позбавлення жахів окупації та масових розстрілів. Тому героїчний подвиг визволителів Києва назавжди залишиться в історії як приклад духовної незламності народу, його патріотизму, прагнення до свободи й незалежності.

Віктор Янукович підкреслив, що, незважаючи на світову економічну кризу, владі вдалося підвищити майже в півтора раза середній розмір пенсії ветеранам та інвалідам війни. За словами Президента, пенсію членів родин померлих інвалідів війни збільшено більш ніж на 700 гривень. «Доброю традицією стала виплата грошової допомоги ветеранам війни до Дня Перемоги. Ми збільшили цю допомогу в 4,5 раза», — зазначив глава держави.

Наша вдячність ветеранам не має часових меж. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Користуйтеся законом

Віктор Янукович нагадав, що у червні 2013 року підписав закон про першочергове безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни. «На жаль, у попередні роки подібні програми оздоровлення ветеранів, скажу відверто, пробуксовували. Так, за минулий рік з 81 тисячі ветеранів війни лише третина змогла пройти санаторно-курортне лікування», — сказав він.

І висловив переконання, що новий закон змінить ситуацію на краще, оскільки інваліди війни отримали позачергове право на щорічне безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням з компенсацією вартості проїзду. Так, інваліди війни зможуть замість путівки отримати грошову компенсацію без додаткових довідок чи спеціальних медоглядів.

Крім того, Віктор Янукович наголосив, що згідно із Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», інваліди війни мають право на безоплатне отримання ліків, стовідсоткову пільгу з квартплати та комунальних послуг, безоплатні позачергові протезування тощо. Схожі пільги передбачено і для інших учасників бойових дій.

«Цей закон діє — будь ласка, користуйтеся ним», — цитує слова Президента прес-служба.

А уряду й місцевим органам влади поставлено вимогу жорстко реагувати на порушення законодавства щодо соціального захисту ветеранів.

«Знаю, що іноді виникають ситуації, коли місцеві чиновники не завжди дотримуються норм закону і намагаються заощадити. Я буду жорстко реагувати на кожен такий випадок і вимагаю того самого від уряду та місцевих органів влади», — наголосив Віктор Янукович.

Тож Кабінет Міністрів має продумати додаткові програми підтримки ветеранів. Уряду доручено посилити й соціальну підтримку, адже 2015 рік проголошено Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни в країнах СНД.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»