ОСВІТА. У ході урядового брифінгу міністр освіти і науки Дмитро Табачник підбив попередні підсумки проведення ЗНО та перші результати вступної кампанії-2013. Так, з 3 по 27 червня відбулася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання, для участі в якій зареєструвалися майже 322,5 тисячі осіб. З них чверть — це випускники минулих років, які захотіли поліпшити свої результати ЗНО.

«Нині є певна дегуманітаризація пріоритетів у виборі абітурієнтів. Уперше за всі роки тестування на другому місці серед обраних предметів опинилася математика. Вона витіснила гуманітарні предмети. І майже 61,5% усіх зареєстрованих абітурієнтів забажали пройти тестування з математики. На третьому місці залишилася історія», — розповів міністр. Слід додати, що перше місце традиційно посідають українська мова та література.

Дмитро Табачник також пообіцяв, що наступного року буде використано досвід Франції. Тих, у кого було вилучено пристрої підслуховування і підглядання, а також викрито у списуванні, на кілька років буде позбавлено права складати ЗНО.

З усіх учасників тестування є шестеро унікальних абітурієнтів, які одержали 200 балів з усіх трьох предметів. Ще 48 учасників тестування — 200 балів із двох предметів, 683 — з одного.

Серед новацій цього року — 110 учнів з вадами слуху отримали можливість складати ЗНО за допомогою сурдоперекладачів. З вадами опорно-рухової системи близько 100 осіб пройшли тестування у спеціально обладнаних робочих місцях — аудиторіях, розташованих на перших поверхах із пандусами. Усім слабкозорим абітурієнтам було дозволено користуватися лупою.

За перші десять днів прийому документів у Єдиній державній електронній базі з питань освіти зареєстровано понад 1 мільйон 20 тисяч заяв.

Слід зазначити, що у провідних вишах майже половина абітурієнтів подає заяви в електронному вигляді, що значно скорочує черги і заощаджує кошти.

Головний освітянин країни також зачитав рейтинг вищих навчальних закладів — лідерів за кількістю поданих заяв від абітурієнтів. Київський національний університет імені Тараса Шевченка посів перше місце — 30 тисяч заяв, Національний авіаційний університет отримав 23 тисячі, а Київський політехнічний інститут — понад 22 тисячі.

На сьогодні на напрями «право», «економіка», «підприємництво» тощо державне замовлення зменшено. Водночас на геологію, механіку, астрономію, прикладну математику та інші технічні спеціальності обсяг державного замовлення збільшено.

Дмитро Табачник також розповів про статистику популярності напрямів серед абітурієнтів. Найпопулярніший з них бакалаврат. Тут найбільше заяв подано на філологію — 47 тисяч. Не набагато відстали правознавство, фінанси і кредит, менеджмент і економіка підприємства. Лише 5 заяв було подано на напрям «рибальство», трохи більше — «фотомистецтво», «система забезпечення руху поїздів», «лісозаготівля» і «військове управління».