УПРАВЛІННЯ

Зміни корпоративного законодавства сприятимуть розвитку вітчизняних компаній

Верховна Рада 18 червня цього року ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств» (№ 2037 від 17 січня 2013 року). Документ розроблений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Його прийняття підвищить відповідальність учасників фондового ринку та зменшить маніпуляції на ньому.

Низка змін сприятиме удосконаленню діяльності АТ. Зокрема корегуються механізми визначення ринкової вартості цінних паперів. А публічні акціонерні товариства, що пройшли процедуру включення акцій до біржового списку, зобов’язуються залишатися у ньому хоча б на одній з фондових бірж.

«Частково врегульовано колізію, коли  певні емітенти вважали, що виконали вимоги законодавства, якщо одноразово включили свої акції до біржового списку будь-якої фондової біржі, а потім акції через відсутність торгів протягом 60 днів виключали з нього», — зазначає директор фондової біржі «Перспектива» Станіслав Шишков.

«На біржі мають торгуватися акції емітентів, які це заслужили. Інакше отримаємо перекапіталізовані емітенти з нульовою ліквідністю», — застерігає президент інвестиційних фондів «Амадеус» Михайло Ройко.

Є у експертів і побоювання щодо проведення загальних зборів акціонерів шляхом заочного голосування. Вони занепокоєні, щоб при механізмах реалізації «фізиків» не заставили завіряти право на заочне голосування нотаріально (в США, наприклад, цей підпис не завіряють), а на практиці — достроково не відкрили б конверт «голосуючого». На «заочку» давно перейшли акціонери всіх країн СНД. Для заочного голосування передбачається класичний варіант, коли заповнені бюлетені відправлятимуть поштою. Так, дрібні акціонери матимуть змогу брати участь у зборах акціонерів у інших містах і навіть країнах. А поки що очна участь у таких зборах для інвесторів затратна, що обмежує їхні права і їхнє коло.

«Очне голосування без заочного» — кам’яна доба і крок назад», — вважають у Професійній асоціації корпоративного управління. Хоча допускають, що є небезпека фальсифікацій у новій процедурі, тому пропонують учасникам ринку вносити до другого читання свої пропозиції.