ПРЯМА ЛІНІЯ «УК»

«Оформлення відпусток, лікарняних листків. Звільнення та прийом на роботу. Актуальні запитання про трудові відносини» — такою була тема «прямої лінії» «УК» 19 червня, під час якої на запитання читачів відповідав голова Державної інспекції України з питань праці Валерій ЯЦКІН. Ось одне із запитань.

Наталя ПОПОВА,
м. Київ:

— Адміністрація закладу вимагає від 65-річного працюючого пенсіонера звільнятися з роботи за власним бажанням. Але якщо він звільниться за згодою сторін —  чи має право на якісь компенсації?

— Звільнити його просто так не мають права. На пенсіонерів поширюються положення Трудового кодексу так само, як і на громадян непенсійного віку. А ось якщо він сам бажає звільнитися у зв’язку з виходом на пенсію, то треба врахувати, чи він свого часу вже звільнявся з роботи з цієї причини, чи ні. Якщо не звільнявся — то має право на компенсацію. Якщо ж звільнявся і її отримував — то вдруге одержати не може. Однак тут теж є нюанси. Якщо людина працює на державній службі, то по виходу на пенсію установа надає компенсацію. Якщо ж це підприємство, тобто господарюючий суб’єкт, то потрібно дивитися, чи відповідні компенсації закладені в трудовому договорі.

Повністю «пряму лінію» буде опубліковано  в одному з наступних номерів «УК».