У Тернополі заклали Алею Героїв. З’явилася вона біля хреста, встановленого у місті з нагоди 1020-річчя Хрещення Русі-України. Поряд  хлюпоче Тернопільський став, розкинувся парк ім. Тараса Шевченка. Примітно, що нову алею висадили з тридцяти тюльпанових дерев. Нині в обласному центрі ростуть лише три такі екзотичні ліріодендрони. Вони не лише з роками тішитимуть тернополян зеленувато-жовтуватими тюльпаноподібними квітами. Значна кількість листя цих дерев ще й допомагатиме зменшити вологість, а це для Тернополя теж неабияк важливо.

Як зазначив заступник начальника управління ЖКГ, благоустрою та екології міськради Олег Соколовський, всі дерева в обласному центрі садять відповідно до розробленої концепції озеленення, зважають не лише на красу їхнього цвітіння, а й на певні біологічні та екологічні ознаки. Тюльпанові дерева висадили на відстані майже 10 метрів одне від одного, щоб згодом було добре видно і крону, і кущі, і траву. В такий спосіб нова алея підсилить ландшафтну структуру, яку створили колись.

Принагідно зазначимо, що в улюбленій місцині відпочинку містян заклали не лише алею з тюльпанових дерев. Знаємо, що добре розгалужена коренева система павловнії  укріплює грунт. Росте адамове дерево (ще й так називають павловнію) теж швидко й зачаровує великими фіолетово-бузковими квітами. Шість таких саджанців приживаються вже на центральній вулиці Князя Острозького, а 14 павловній висадили в парку Тараса Шевченка навколо острівця закоханих, аби, зокрема, й укріплювали береги від розмивання.

Від острівця закоханих нині вишикувалася алея тополь. У квітні за нею висадили двадцять платанів. Коли ці дерева із широкою кроною та лапатим листям підростуть, старі аварійні тополі забиратимуть, аби перетворити їх на античні фігури та символічні трони для відпочинку тернополян і гостей міста.

Додам, що нинішнього року в Тернополі посадили  70 екзотичних дерев. Їх придбали в польських садівників за цільові кошти, які надходять до міського бюджету від екологічних штрафів, спеціальних дозволів, що надає екоінспекція.