МІСІЯ

Перша галерея сучасного мистецтва відкрилася в Закарпатті

В Ужгороді відкрилася сучасна картинна галерея. Вона по суті є першим культурно-мистецьким закладом, збудованим у обласному центрі за часів незалежності. «Цей дім готовий бути демонстраційним майданчиком для художників України і зарубіжжя», — сказав на відкритті колишній закарпатець, а нині киянин Михайло Ілько, відомий як автор дизайнерського вирішення подій «Євробачення».

Арт-дім промовлятиме до відвідувачів вишуканими кольорами, витонченими формами, тонким звуком. Під склепінням повнозвучно лилися мелодії ансамблю народних інструментів «Гудаки», камерного хору «Кантус», оркестру скрипалів під керівництвом Олени Короленко, піаністки Тетяни Башанової. Тут і надалі влаштовуватимуть концерти.

Ювіляр Іван Ілько (праворуч) і голова Тячівської районної ради Михайло Данилюк згадують
40 років їхнього близького знайомства.
Фото автора

Кількома днями раніше 75-річчя відзначив заслужений художник України Іван Ілько, батько Михайла Ілька. Виставка його робіт з нагоди ювілею стала першою експозицією галереї. «Дуже радий, що у краї з’явився ще один мистецький заклад. Маю надію, що він добре прислужиться митцям, усім поціновувачам прекрасного», — заявив відомий художник.

До нового арт-дому, поряд із багатьма гостями, завітали й земляки з малої батьківщини Ільків — гірської Тячівщини. Голова Тячівської районної ради Михайло Данилюк привітав Івана Івановича віршованими рядками. А єпископ Мукачівської греко-католицької церкви Мілан Шашік повідомив про його нагородження орденом Святителів Кирила і Мефодія.