Проблеми, з якими стикаються працівники ЗМІ у повсякденній діяльності, не мають національних особливостей. Тож Асоціація журналістів «Авеню Європа» покликана згуртувати і об’єднати медійників, які висвітлюють діяльність європейських структур, передусім таких, як Європарламент і Рада Європи. «Ми всі походимо з різних країн, кожна з яких має власний двосторонній діалог із європейськими організаціями, проте нас як журналістів об’єднують наші професійні обов’язки й інтереси, — каже президент асоціації турецький тележурналіст Кайхан Карачі. — Тому ми хочемо передусім допомагати колегам з різних країн встановлювати зв’язки з європейськими організаціями, щоб вони мали змогу оперативно отримувати доступ до об’єктивної інформації».

Статутом асоціації пе ред бачено максимально просту процедуру вступу і демократичну, відкриту систему функціонування. «Ми не хотіли перетворити нашу асоціацію на чергову забюрократизовану, неповоротку профспілку, далеку від щоденних журналістських проблем, — розповіла італійка Саманта Агро. — Ми справді прагнемо, щоб «Авеню Європа» працювала і реагувала на виклики сучасної європейської журналістики — динамічної, відкритої, насиченої».

Асоціація журналістів «Авеню Європа» має на меті реалізовувати різноманітні інформаційні проекти, проводити «круглі столи», дискусійні клуби і встановити партнерські зв’язки з аналогічними організаціями з різних європейських країн. «Якщо Національна спілка журналістів України виявить таке бажання, ми будемо цьому надзвичайно раді», — запевнив іспанський колега Хав’єр Агілар.

За зв’язки з Радою Європи та Європейським парламентом у Комітеті директорів асоціації, що складається із сімох членів, відповідають досвідчені журналісти, які вже протягом багатьох років працюють і в Страсбурзі, і в Брюсселі, що дає змогу гарантувати членам асоціації оперативне встановлення робочих контактів з потрібними структурами цих організацій.

Назва Асоціації «Авеню Європа» символічна, адже всі держави, які представляють у ній журналісти, рухаються європейським шляхом, хоч і перебувають на різних його етапах. «Проте всім нам на дорозі до європейських орієнтирів надзвичайно важливо мати можливість спілкуватися і розуміти одне одного», — наголосив Кайхан Карачі.