Шведський автовиробник «Вольво» провів випробування прототипа автомобіля-самохода на дорогах. У планах компанії – масштабна програма, в рамках якої сотня автомобілів «Вольво» їздитиме вулицями Ґетеборґа без водія.

«Ми запускаємо систему натисканням кнопки на кермі. Щойно систему активовано, можна прибрати ноги з педалей, а руки – з керма», – каже інженер з техніки безпеки компанії Андреас Екенберґ.

В автономних автомобілях використовується технологія,розроблена компанією «Вольво» для запобігання нещасним випадкам: сюди входять камери, радари та лазери. З 2017 року сюди увійде також система дистанційного зв’язку та центр контролю руху.

У даний час автомобілі ще не здатні самостійно перелаштовуватись на автономний режим, проте з уведенням двох останніх технологій це стане можливим.

Ще одна властивість майбутніх автомобілів – здатність до самостійного паркування. Це дасть змогу водієві залишити автомобіль біля стоянки: машина самотужки знайде вільне місце і припаркується.

«Якщо автономний автомобіль цілковито виправдає наші сподівання та надії, це дозводить нам досягти майже нульової аварійності на дорогах, що, звісно, є величезною перевагою. Хоча автомобілі – автономні, це, звісно, не знімає відповідальності з водія», – зазначає адміністратор Сюзанн Планат. 

Copyright © 2014 euronews