З огляду на наміри України підписати Угоду про асоціацію з ЄС постає питання подальшого розвитку співпраці між нашою державою та країнами Митного союзу в сфері безпеки та якості харчової продукції. Про перспективи такої співпраці йшлося під час телефонної розмови першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Івана Бісюка з головою Федеральної служби з ветеринарного та фітосанітарного контролю Росії Сергієм Данквертом.

Іван Бісюк нагадав, що нині в Україні створено єдиний відповідальний орган у сфері безпеки харчових продуктів — Державну ветеринарну та фітосанітарну службу. Вона займається питаннями ветеринарного контролю, ветеринарної медицини, захисту й карантину рослин, охорони прав на сорти рослин, племінного інспектування, ідентифікації тварин.

Перший заступник міністра також підкреслив, що в усіх експортно-імпортних операціях Україна діє відповідно до Угоди СОТ про застосування санітарних та фітосанітарних заходів (SPS — Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures), які набули чинності з 1995 року і є обов’язковими для всіх країн — учасниць СОТ.

Тобто в частині безпеки харчових продуктів розбіжностей між вимогами в Україні та країнах Європейського Союзу, в Україні та Митному союзі нині немає.

Водночас українська та російська сторони припускають можливість подальшого опрацювання питань відповідності технічним регламентам МС продукції, яку експортують туди з України.

Сторони констатували, що вже напрацьовано шляхи врегулювання цих питань. Так, у разі виникнення будь-яких спірних моментів Україну відвідують представники Федеральної служби з ветеринарного та фітосанітарного нагляду Росії. Вони проводять інспектування як підприємств, що експортують продукцію до Росії та інших країн МС, так і відповідні структури (лабораторії), що видають дозвільні документи на експорт до країн МС, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Сторони домовилися оперативно інформувати про внесення змін до санітарних та фітосанітарних вимог ЄС і Митного союзу для виваженого врегулювання питань, що виникатимуть. Найближчим часом країни обміняються офіційними документами, якими буде закріплено досягнуті під час телефонних переговорів домовленості. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»