План двостороннього співробітництва між зовнішньополітичними відомствами України та Польщі на 2014—2015 роки скріпили підписами в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця та його польський колега Радослав Сікорський. Офіційна церемонія підписання документа та спільна прес-конференція відбулися по завершенні шостого засідання Ради МЗС України та МЗС Республіки Польща.

Андрій Дещиця у заяві розповів, що в ході високого заходу з польським колегою, окрім двосторонніх відносин, вони порушили питання імплементації женевських домовленостей, деескалації ситуації на Донбасі та зовнішньої загрози демократичному волевиявленню українського народу під час президентських виборів 25 травня.

Керівник вітчизняного зовнішньополітичного відомства сподівається, що оцінка польських спостерігачів та безпосередньо спостерігачів ОБСЄ на виборах підтвердить їх демократичний характер та легітимність. Окрему подяку польська сторона отримала за незмінну та дієву підтримку України, зокрема її територіальної цілісності.

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі дав зрозуміти, що його країна передовсім очікує від України скасування ембарго на постачання тамтешньої сільськогосподарської продукції (швидке вирішення цього питання йому пообіцяли й в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк). «Для Польщі дуже важливо розв’язати проблеми, які виникають між сусідніми країнами. Тому ми з паном міністром обмінялися двома документами, в яких ці проблеми перераховано. Це дасть змогу простежити за їх розв’язанням», — додав Радослав Сікорський.

Очільники МЗС Польщі та України Радослав Сікорський і Андрій Дещиця завжди  знаходять точки перетину державних інтересів. Фото Укрiнформу

Президентські вибори він вважає за необхідне провести без жодного тиску. Зокрема на території східної України позбутися підтримки сепаратистських дій РФ. «Необхідно, щоб присутність виборців була якомога більшою, щоб результат цих виборів був переконливим як для України, так і світу, — сказав він. — Росія піддає сумніву легітимність українського уряду, тому, на нашу думку, Російська Федерація має бути зацікавлена, щоб президентські вибори в Україні відбулися максимально легітимно й ефективно. Ми сподіваємося, що невдовзі після проведення виборів Україна підпише другу частину Угоди про асоціацію з ЄС. У цей момент ми будемо готові поділитися своїм досвідом і допомагати вам».

У стінах вітчизняного МЗС Радослав Сікорський спрогнозував запровадження безвізового режиму між Україною і ЄС на середину 2015 року, а за умови виконання взятих на себе Україною перед цією організацією зобов’язань пообіцяв всебічну підтримку Польщі. Так, для запровадження безвізового режиму нашій країні потрібно провести імплементацію законів, ухвалених Верховною Радою (вони потрібні для завершення першої законодавчої фази Плану дій з лібералізації візового режиму).

Польський дипломат додав, що його країна не визнає проведення незаконних референдумів у Криму та на сході України, він вважає їх нелегальними і нелегітимними з точки зору як українського, так і міжнародного законодавства. «Польща не визнає змін кордонів за допомогою сили і вважає Крим і надалі частиною України. Ми підтримуємо проведення переговорів у кожному напрямку і вважаємо, що вони мають відбуватися, але завжди за столом переговорів має сидіти Україна», — резюмував він.

До речі, проведення децентралізації Радослав Сікорський вважає одним із найкращих кроків, здійснених протягом останніх 20 років у його країні. Тамтешні регіони мають велику автономію і самостійність, тож за потреби Польща обіцяє поділитися досвідом.