У День пам’яті жертв політичних репресій згадують жертв тоталітаризму, режиму, що ставив за мету «змусити людей боятися та підкорятися». Всі загрози, агресія та провокації, які вчиняють проти України, приречені на поразку, тому що українці гідні пам’яті тих людей, які віддали своє життя, аби на нашій землі більше ніколи не панував диктатор. Про це заявив в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» після заходів зі вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

В. о. Президента запитав, чим Биківня відрізняється від Освенцима чи Бухенвальда й зазначив, що комуністичний режим — близнюк фашистського. На його переконання, всі тоталітарні режими однакові. Фашизм людство засудило, а комуністичний режим усе ще залишається непідсудним, і злочини тоталітаризму дають небезпечні паростки.

«Постійно з’являються бажаючі примірити на себе кітель диктатора. Саме ці паростки тоталітаризму існують у свідомості керівництва Російської Федерації, яка воює за відновлення пострадянської імперії. Україна, яка втратила громадян, уже ніколи не буде частиною такої імперії, — цитує слова Олександра Турчинова прес-служба Президента. — Пухлина тоталітаризму провокуватиме небезпечну хворобу, доки ми не засудимо комуністичний режим і ті політичні сили, які живляться кров’ю, зокрема кров’ю Биківнянського лісу, які працюють проти власної країни, власного народу».

У цьому контексті Голова Верховної Ради повідомив, що підписав офіційний лист до Міністерства юстиції, у якому пропонується терміново розглянути усі матеріали, надані Службою безпеки, Генеральною прокуратурою України щодо незаконної антиконституційної діяльності Компартії.

Того самого дня у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» в. о. Президента разом із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, головою Київської міської державної адміністрації Володимиром Бондаренком, головою Київської обласної державної адміністрації Володимиром Шандрою встановили лампадки та поклали квіти до Братської могили, Центрального монумента та до польського сегмента меморіалу. Пам’ять загиблих українських та польських громадян присутні вшанували хвилиною мовчання.

У заходах також взяли участь представники Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, народні депутати, інші офіційні особи, представники української та польської громади, рідні й близькі загиблих від репресій, духовенство.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»