У Женеві минулого тижня підписано Угоду між Україною і Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН) про надання нашій державі статусу асоційованого члена. Такими словами розпочав урядовий брифінг голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Завдяки цьому кроку вітчизняні науковці матимуть змогу проводити фундаментальні дослідження в галузі ядерної фізики, продовжувати експерименти на Великому адронному колайдері, розвивати інформаційні та обчислювальні технології.

«Зараз у ЦЕРНі проходять стажування 30 українських учителів фізики, — розповів Володимир Семиноженко. — У цілому, завдяки роботі за численними проектами організації ми можемо отримати вагомі прикладні результати. Йдеться про ядерно-резонансну діагностику, протонну терапію в онкології та інші інноваційні рішення в медицині».

Посадовець пояснив, що співпраця з ЦЕРН уже посприяла винаходженню низки нових технологій у сфері альтернативної (сонячної) енергетики. Очікує його агентство і на практичний ефект у сферах високотехнологічного промислового співробітництва — приладобудуванні, електроніці та сучасному машинобудуванні.