Рух добровольців, які готові хоч зараз іти на війну й захищати Україну від російських загарбників, на Черкащині набирає дедалі ширшого масштабу. До лав захисників Вітчизни стає щораз більше керівників, лідерів громадських рухів. 

Недавно поповнив лави добровольців і пішов захищати Батьківщину заступник голови Золотоніської районної ради 47-річний Олександр Нагаєвський. За фахом історик, він значний проміжок часу очолював райком профспілки працівників освіти, обстоюючи права колег. Він із тих, хто не боявся вголос висловити свою думку чи виступити з трибуни на чийсь захист, не боявся добиватися справедливості. Просив, аби його, старшого лейтенанта запасу, зарахували до складу діючої військової частини та відправили в зону бойових дій. Однак туди не потрапив за віковим критерієм. Його зарахували служити у складі Черкаського автобатальйону, який тиждень-другий дислокуватиметься в обласному центрі, а потім доставлятиме вантажі в зону бойових дій.

Добровольці «Кінної козацької сотні Івана Сірка» з Черкащини відмінно служать в зоні АТО. Фото Олега ГАНІНА

До речі, із Золотоніського району вже призвано на службу більш ніж сотню добровольців. Три групи волонтерів із Черкащини відправлено в Окремий розвідувальний батальйон УНСО. Недавно чергова група мобілізованих із Канева й району відбула до Мукачевого, звідки після десятиденної підготовки її перекинули у зону воєнних дій. Воювати на схід добровольцем поїхав і сільський голова Таганчі Олександр Пождема разом з рідним братом Русланом.

 Нині, як повідомив черкаський обласний військовий комісар Євгеній Курбет, в обласному військкоматі — аншлаг добровольців. За підсумками чергової хвилі мобілізації до українських Збройних сил, волонтерів із Шевченкового краю не бракувало. Вийшло навіть так, що до лав армії змогли потрапити не всі, хто зголосився. Адже місць у добровольчих батальйонах значно менше, ніж охочих туди потрапити.

— Коли стало відомо, що місця для всіх у війську під час мобілізаційної кампанії не вистачить, ми вишикували мобілізованих і запропонували вийти зі строю тим, хто не хоче йти до армії. Таких виявились одиниці. Проте тих, хто хоче захищати Україну, дуже багато. Був випадок, коли до обласного військкомату із бажанням йти у військо прибув 70-річний чоловік. Звичайно, через поважний вік йому довелося відмовити. Багатьом з різних причин відмовляють, адже хвилю мобілізації завершено. Але люди все одно звертаються і просять долучити їх до будь-якої допомоги. «Може, ми хоч чимось допоможемо армії», — кажуть вони.