Погрози Росії припинити експорт газу в Європу та суперечка Москви і Києва щодо ціни на блакитне паливо були в центрі уваги 12-го засідання Ради міністрів Енергетичного співтовариства (ЄЕС), яке днями відбулося в столиці України. За результатами зібрання міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан разом з віце-президентом Єврокомісії з енергетичних питань Гюнтером Оттінгером провели прес-конференцію, де розповіли про спільну стратегію дій.

За словами Юрія Продана, уряд України готовий виконувати зобов’язання, які наша країна взяла в рамках членства в Енергетичному співтоваристві. Йдеться як про імплементацію законодавства, передбачену Угодою про приєднання до Енергетичного співтовариства, так і про спільну ефективну роботу.

Гюнтер Оттінгер наголосив на тому, що нині в України і Європи нагальне завдання — гарантувати спільну енергетичну безпеку цієї зими. «Наше спільне розуміння, — пояснив він, — полягає в тому, що газ не повинен бути інструментом політики, а газові поставки не потрібно використовувати як зброю у цій кризі».

Аби так і сталося, під час розв’язання економічних проблем варто використовувати не політичні, а ринкові механізми. Саме до цього Єврокомісія закликає Росію. Українська сторона готова до переговорів, до ухвалення компромісних рішень та встановлення ціни на газ, яка була б справедливою і ринковою.

Однак у Європі і в Україні припускають найгірший сценарій. Про всяк випадок країни-члени Європейського енергетичного співтовариства разом із партнерами, серед яких і Україна, завершують стрес-тести своїх енергосистем. Це роблять на випадок припинення взимку постачання російського газу. Разом з тим ЄЕС прагнутиме уникнути «найгірших сценаріїв». Саме тому санкції ЄС проти Росії в газовому секторі застосовуватимуть в останню чергу і лише в крайньому разі.

Віце-президент ЄК сподівається, що на тристоронній зустрічі 26 вересня за участі ЄС, України та Росії вдасться розблокувати ситуацію. У Брюсселі розробили пропозиції, на основі яких можна уникнути енергетичної кризи. «Ідея полягає в тому, — уточнив європосадовець, — щоб укласти проміжний контракт на певні обсяги газу. Ми хотіли б досягти проміжного рішення і отримувати газ від Росії за справедливою ринковою ціною як усередині ЄС, так і за його межами».

А от Юрій Продан, який має чималий досвід переговорів з газовим монополістом, вважає, що «російська сторона практично не хоче домовлятися». Провідні вітчизняні аналітики також вважають марними сподівання на компроміс. Мовляв, з одного боку, в Європі ще мають певні ілюзії щодо реальних намірів російської сторони, а з другого — не реагують на пропозицію встановлювати прямі відносини з українськими компаніями-транзитерами. Бо внести поправки в кілька десятків контрактів терміново не вдасться. 

Відділ новин 
Урядового кур’єра»