ПОЗИЦІЯ

Міністр юстиції ініціює вдосконалення процедури надання реєстраційних послуг населенню

26 липня міністр юстиції Олена Лукаш провела нараду з керівниками головних  місцевих управлінь юстиції й начальниками реєстраційних та виконавчих служб відповідних управлінь.

Одне з основних питань, порушених на нараді — істотно вдосконалити надання реєстраційних послуг населенню. «Головний алгоритм дій: ліквідація штучних перепон від чиновників під час обслуговування населення, а також максимальне спрощення процедури надання адміністративних послуг», — заявила міністр юстиції.

За її словами, планується збільшити чисельність операторів для обслуговування людей у реєстраційних службах, відкрити додаткові приміщення для ліквідації черг, запровадити подання документів в електронному вигляді, встановити зручні для громадян графіки відвідування цих служб тощо.

Нормативні акти, які перебувають на розгляді в Мін’юсті, дадуть змогу реалізувати заявлене. Серед них — проект наказу про надання нотаріусам та державним виконавцям доступу до даних Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна. На нараді наголошувалось, що це спростить і здешевить послуги для громадян, а також істотно заощадить їхній час.

На опрацюванні в Мін’юсті перебуває також законопроект про запровадження подання документів в електронному вигляді та документів у паперовому вигляді через пошту та центри надання адміністративних послуг. Розглядають також можливість внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», яким на нотаріусів буде покладено функції з надання витягів з Державного реєстру прав, що врегулює проблему черг до реєстраційних служб.

Усе це допоможе зробити послуги держави населенню зручними і доступними. Для цього додатково буде запроваджено безкоштовні навчання для держслужбовців щодо користування державними реєстрами, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Серед інших розглянуто питання виконання рішень про конфіскацію майна та збереження заарештованого майна, взаємодію Державної виконавчої служби з центральними органами виконавчої влади стосовно обміну інформацією.

Того самого дня Олена Лукаш провела особистий прийом громадян. Під час прийому йшлося переважно про соціальні питання, громадяни також скаржились на дії та бездіяльність посадових осіб, порушували проблему виконання рішень вітчизняних судів та Європейського суду з прав людини.

Міністр прийняла письмові заяви відвідувачів і дала усні доручення керівникам структурних підрозділів, присутнім на прийомі, вжити необхідних заходів з вирішення проблемних питань громадян і взяла їх під особистий контроль.

Також Олена Лукаш доручила керівництву Державної виконавчої служби та начальникам управ  лінь державної виконавчої слу ж  би головних управлінь юстиції у Запорізькій і Кіровоградській областях та Києві невідкладно вжити дієвих заходів щодо виконання рішень судів. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»