СОЦЗАХИСТ. Цього року на фінансування чорнобильських програм за різними бюджетними напрямами Мінсоцполітики, Мінфіну, ДСНС, а також з урахуванням витрат Пенсійного фонду передбачено 11 мільярдів 170 мільйонів гривень. Проте цього недостатньо для повного виконання Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», адже він стосується понад 2 мільйонів українців. І щороку на це потрібно понад 88 мільярдів гривень. На цьому, за повідомленням прес-служби, наголосила міністр соціальної політики Наталія Королевська на парламентських слуханнях «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи».

Так, для понад 13 мільйонів найвразливіших громадян — сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів бюджетом на 2013 рік передбачено близько 40 мільярдів гривень державної допомоги. «Отже, ми повинні максимально ефективно використовувати ці кошти. Щоб кожна соціальна гривня доходила за призначенням. Для цього створюємо єдину інформаційну платформу, яка об’єднає всі бази даних щодо пільгових категорій громадян та усіх видів допомоги», — сказала міністр.

Це дасть можливість підвищити рівень адресності державної підтримки і уникнути зловживань. Крім того, за словами міністра, фінансування чорнобильських видатків доцільно сконцентрувати в одному відомстві.

Наталія Королевська також поінформувала, що Мінсоцполітики працює над посиленням захисту дітей, батьки яких постраждали внаслідок аварії та вдів ліквідаторів. Діти з народження мають захворювання, пов’язані з Чорнобилем, але після досягнення вісімнадцяти років втрачають право на соціальний захист та медичне обслуговування відповідно до чорнобильського законодавства. А жінкам доводиться пройти сім кіл пекла, щоб довести, що смерть годувальника настала внаслідок хвороби, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою. «Отже, ми працюємо над тим, — наголосила посадовець, —щоб якнайшвидше ліквідувати несправедливість у цих питаннях». 

Відділ 
соціально-правових питань 
«Урядового кур’єра»