КОНТРАБАНДА. На Миколаївщині Служба безпеки України запобігла спробі перемістити контрабандним шляхом до Російської Федерації колекцію давньоримських та давньогрецьких монет. Так, на залізничній станції Миколаїв-Пасажирський Одеської залізниці співробітники СБУ виявили у купе провідника пасажирського потяга сполученням Миколаїв — Москва дорожню сумку. У її подвійному дні було сховано від митного контролю 17 старовинних монет.

Оперативники одразу встановили, що цю валізу передав 28-річний місцевий житель. З’ясувалося, що житель Миколаєва підшукав у Росії через Інтернет колекціонера старовинних монет і домовився з ним щодо їх переправлення. Провідник потяга мав передати замовникові в Москві сумку з «товаром», не знаючи про її вміст.

Експертиза підтвердила, що вилучені монети — культурна цінність, оскільки їх викарбувано у I–III столітті до н. е. Слідчі УСБУ в Миколаївській області розпочали кримінальне провадження за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч.1 ст.15 та ч.1 ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України.