На українському ринку, повідомив журналістам віце-прем’єр-міністр Олександр Сич, 80% книг — російські. З відповідним, зовсім не моральним змістом. А вони ж не лише затіняють вітчизняний бізнес, а й формують певний світогляд. Тому однією з причин подій останніх місяців була недосконала гуманітарна політика держави.

Її оновлення і поліпшення має сприяти розвитку вітчизняного книговидання і книгорозповсюдження. Для цього уряд відновлює роботу міжвідомчої комісії у цій справі. Її очолив віце-прем’єр-міністр Олександр Сич.

На першому засіданні було розглянуто низку невідкладних питань. Перше — збереження пільг у книговидавництві. Дія відповідного закону припиняється у січні наступного року. Якщо надання пільг не продовжити, книги подорожчають на 30%. Цього не можна допустити. Тим більше, що саме пільгове оподаткування сприяло виживанню галузі.

Водночас нині на одного українця випускають 1,5 книги, тоді як у країнах Західної Європи цей показник значно вищий (від 5 до 10 книг).

Пропозицію щодо продовження дії положень законів стосовно державної підтримки книговидавничої справи в Україні зумовлено зростанням цін на енергоносії, папір, поліграфічні матеріали та відсутністю вітчизняного виробництва друкарського обладнання (офсетного), що негативно впливатиме на розвиток видавничо-поліграфічного комплексу.

Розглянули також питання про обмеження надлишку імпортної продукції. У розв’язанні цієї проблеми варто скористатися, зокрема, досвідом Італії та Канади. Особлива тема — державне замовлення на вітчизняну книгу. Йдеться, зокрема, про виконання програми «Українська книга» та наповнення бібліотек. Не менш важливе питання — проблема системного розповсюдження друкованої продукції, бо в більшості областей є тенденція до скорочення книготорговельних площ.

Значною проблемою розвитку видавничої сфери є недостатній рівень забезпечення книжковою продукцією населення областей, зокрема, в сільській місцевості, а також брак спеціалізованих книжкових магазинів.

Серед основних причин зменшення кількості об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією є зниження попиту на книжки через їхню високу вартість та значна популярність серед потенційних читачів віртуальних книжкових магазинів, які торгують через мережу Інтернет.

Одним з ефективних важелів стимулювання розвитку і підтримки видавничої справи в областях є регіональні програми підтримки вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження. У рамках цих програм, зокрема, передбачено випуск соціально значущих та освітньо-пізнавальних видань і навчальних посібників для потреб навчальних закладів. Як окремі завдання визначено збереження мережі підприємств книгорозповсюдження комунальної форми власності, а також сприяння створенню спеціалізованих підприємств книгорозповсюдження (відділів) спільної та іншої форми власності.