Окупація Криму та нинішнє становище кримських татар спонукали владу робити ті кроки в цариніКорінний народ півострова незламний у боротьбі за свої права. Фото з сайту gazeta.ru етнонаціональної політики, які давно вже на часі. Такі дії допоможуть визначити статус кримських татар і сприятимуть збереженню їхньої ідентичності. Такими словами розпочав експертний круглий стіл «Україна і Крим: 70 річниця депортації кримських татар. Тенденції та виклики» у стінах Українського кризового медіа-центру віце-прем’єр-міністр Олександр Сич.

За його словами, йдеться не лише про приєднання до Декларації ООН про права корінних народів, ухвалення законів «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тощо, а й про створення рішенням уряду Кримського дому в Києві.

«Кримський дім, під який уже виділено приміщення, виконуватиме роль представництва кримських татар, стане осередком їхньої культурної, соціальної діяльності, вироблення подальшої стратегії розвитку кримськотатарського народу», — передає позицію віце-прем’єра його прес-служба.

Особлива увага у контексті гуманітарної політики приділяється забезпеченню освітніх потреб кримських татар та інших наших співгромадян, які були змушені виїхати з Криму до інших областей України.

У цьому контексті віце-прем’єр резюмував: «Уряд робить усе можливе, щоб ці люди могли реалізовувати свої культурні потреби, продовжували здобувати освіту. Зокрема планується переорієнтація державного замовлення із кримських вишів до вищих навчальних закладів в інших областях, аби вони могли безперешкодно приймати на навчання кримських студентів». 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»