Учора Президент Петро Порошенко перебував із робочою поїздкою в Одесі. Саме цього дня одесити святкували 71-шу річницю визволення міста від німецько-фашистських загарбників. Здається, сама природа теплою весняною погодою сприяла відзначенню цієї дати, вшануванню ветеранів, подвигу визволителів-моряків, які віддали життя, захищаючи місто у роки Другої світової війни. 

Тож не дивно, що меморіальний комплекс «Пам’ятник невідомому матросу» став першим пунктом, де глава держави схилив голову перед пам’яттю героїв минувшини. Там він поклав квіти до центральної стели на Алеї слави. Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Урочистим маршем пройшла Рота почесної варти.

Побувати в Одесі й не ступити на палубу флагмана Військово-Морських сил України — фрегата «Гетьман Сагайдачний», який після переведення з Криму базується в Чорноморській Пальмірі, просто неможливо. Корабель вийшов у відкрите море, і Петро Порошенко спустив на воду вінок.

Фрегат «Гетьман Сагайдачний» продовжує боронити морські кордони. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

У спілкуванні з членами команди Петро Порошенко заявив про початок реалізації програми відродження українського військового морського флоту. Запорукою відродження й слави ВМС України стане не лише технічне переоснащення, а й український патріотичний бойових дух, вірність присязі і флотським традиціям, готовність виконати свій обов’язок перед народом.

З урахуванням реальних загроз національній безпеці військовий флот має бути сучасним, високотехнологічним та взаємосумісним із країнами-партнерами. «Подібно до того, як ми за рік з нуля створили боєздатну армію на суходолі, ми здатні повторити диво і на морі», — впевнений Президент. До цієї роботи буде залучено вітчизняних і закордонних експертів. Бойове ядро флоту становитимуть кораблі — носії ударної зброї, берегові ракетні й артилерійські комплекси, а також морська авіація й морська піхота. Для гарантування безпеки і обороноздатності України в Азово-Чорноморському регіоні необхідно в найкоротші терміни розробити та реалізувати Державну цільову програму розвитку кораблебудування на період до 2035 року, повідомляє прес-служба Президента.

В умовах гібридної війни, розпочатої Росією проти України, Військово-Морські сили — важливий стабілізаційний чинник у приморських регіонах. Адже саме українські військові моряки першими зустріли цю гібридну війну, понад місяць стримуючи агресора в Криму. Такими мужніми діями вони дали державі час і можливість підготуватися до оборони.

Глава держави вручив цінні подарунки курсантам Одеської національної морської академії, нахімовцям, які у березні 2014 року, після захоплення військового містечка в Севастополі, відмовилися виконувати злочинний наказ про перехід до збройних лав країни-агресора, не дозволили зірвати прапор Військово-Морських сил Збройних сил України, під час підіймання прапора Росії вийшли на загальне шикування та виконали Державний Гімн України — в пику зрадникам. «Величезна подяка і низький уклін вам за цей подвиг від всього українського народу», — наголосив Петро Порошенко.