На порозі літо. І всім хочеться відпочити. Особливо школярам, які цілий рік наполегливо гризли граніт науки за партами. Як це зробити, щоб дітям було безпечно, цікаво й корисно? Перейматися цим, на думку міністра соціальної політики Людмили Денісової, мають не лише батьки, а й держава.

— Щойно закінчилася селекторна нарада з представниками областей щодо відпочинку дітей улітку 2014 року. За даними з регіонів, на початок цього року в Україні проживають 4,102 мільйона хлопчиків і дівчаток шкільного віку. Оздоровленню підлягають 3,883 з них. Така різниця тому, що 218 тисяч дітей проживають в АР Крим та Севастополі, тобто на тимчасово окупованих територіях. І сьогодні, на жаль, держава просто не має змоги виконати перед ними свої зобов’язання щодо відпочинку й оздоровлення, — поінформувала міністр.

У пришкільних таборах діти завжди доглянуті. А батьки можуть спокійно працювати. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

І додала, що на материковій території України намагатимуться охопити відпочинком 68% , тобто 2,6 мільйона дітей і підлітків, зокрема 548 хлопців і дівчат шкільного віку, які прибули із Криму. Всього ж їх прибуло 1716. І їх також включили до списків на відпочинок у регіонах, в які вони тимчасово переїхали з батьками. Тож загалом оздоровляться 26,6% дітей, а відпочинком буде охоплено 1,6 мільйона маленьких українців, тобто 41%.

— Звичайно, є й проблеми, — зазначила Людмила Денісова. — Передусім це зменшення мережі закладів відпочинку. Наприклад, деякі з них, які раніше працювали при школах, нині ще не готові приймати школярів. А щодо певної частини батьки принципово не дають згоди на відпочинок там їхніх нащадків. Але ми намагатимемось їх переконати, що такий відпочинок надасть дорослим можливість спокійно працювати, знаючи, що діти під наглядом.

Вона також розповіла, що цього року Україна втратила 122 дитячих заклади у Криму, зокрема і Міжнародний дитячий центр «Артек». Ще торік там відпочивало 59 тисяч дітей та підлітків за сезон. Вона також зауважила, що до неї звернулися працівники «Артеку» із проханням надати їм можливість переїхати в інше, безпечне, місце (область) і там працювати з дітьми, щоб не втратити той колектив висококваліфікованих фахівців, який там нині є. Та міністр переконана, що згодом вони обов’язково повернуться до справжнього «Артеку» — і вихователі, й діти. Нині ж працюють над тим, аби надати статус міжнародного дитячого центру «Молодій гвардії». Бажання є — потрібні кошти.

Щодо фінансування, то в цьому році на оздоровлення й відпочинок дітей передбачено з усіх бюджетів та позабюджетних коштів Фонду страхування від тимчасової втрати працездатності 1,850 мільярда гривень, що на 14%, або 36 мільйонів гривень менше, ніж торік. Це сталося тому, що нині немає змоги організувати відпочинок в «Артеку».

Обговорювали також питання щодо відпочинку в Донецькій та Луганській областях, куди батьки, звісно, бояться відпускати дітей через неспокійну обстановку. Тож на Донеччині, де нині спокійніше, міністерство обіцяє забезпечити безпеку дітей та надавати путівки не лише дітям, а й їхнім батькам, щоб вони відпочивали всі разом. Кошти на це є. Їх виділено як з Донецького обласного, так і з місцевих бюджетів. Справа за тим, аби створити новий механізм, тобто путівки «Відпочинок з батьками». А ще діти з Донеччини відпочиватимуть на Львівщині, де на них уже чекають.

Відповідаючи на запитання журналіста «УК», Людмила Денісова зазначила, що загалом на материковій Україні є понад 16 625 різноманітних закладів для відпочинку та оздоровлення дітей. Але серед них багато пришкільних, які не пристосовані лише для відпочинку. А таких, де діти зможуть подбати про своє здоров’я, — 645. Усі вони фактично вже готові для прийому хлопців та дівчат. Є невеликі проблеми з деякими у п’яти областях, та міністр запевнила, що їх розв’яжуть найближчим часом, — усі служби працюють, щоб ці заклади змогли вчасно прийняти дітей.