Що ближче дата проведення позачергових президентських виборів у нашій країні, то нахабнішими стають намагання ззовні дестабілізувати ситуацію в Донецькій і Луганських областях, аби  зірвати  там процес волевиявлення громадян.

Зокрема  у ніч з 21 на 22 травня  відбулася серія терористичних атак на позиції наших силовиків, повідомив учора на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі  секретар Ради національної безпеки і оборони  Андрій Парубій. За його словами,  усі атаки диверсантів було відбито та, на жаль, не обійшлося без втрат з обох боків.

Відповідаючи на запитання журналістів, секретар РНБО підтвердив інформацію про спробу терористів захопити районний центр Волноваха за 60 кілометрів від Донецька. 

Неспокійно було вчора також  поблизу Рубіжного та Лисичанська на Луганщині, де українські військові вели бойові дії із застосуванням важкої артилерії і бронетехніки  проти сепаратистів. Останні навіть підірвали міст через річку Сіверський Донець, аби ускладнити пересування українських військових.  

Андрій Парубій поінформував, що на 22 травня 11 районів на півночі Луганської області перебувають під контролем української влади. Захід і південь Донеччини відгороджено нашими блокпостами, щоб не допустити прориву диверсантів і створити умови для проведення виборів.

Секретар РНБО спрогнозував найближчими днями підвищення активності диверсантів для зриву виборів. Він також повідомив, що  на території Російської Федерації поблизу Ростова-на-Дону днями виявили велику військову базу, на якій готують терористів для засилання у Донбас.

За словами Андрія Парубія, підготовку проводять російські інструктори-офіцери. Нині на базі, за даними чиновника, перебуває близько 1000 людей, що підтверджено як даними розвідки, так і свідченнями полонених.

«Наскільки брехливі і оманливі слова Путіна щодо відводу військ і невтручання у внутрішні українські справи. Насправді Росія продовжує воєнні дії проти України», — сказав Андрій Парубій.

Він зауважив, що ця війна є нетиповою, бо разом із засланими диверсантами у країні діють сепаратистські групи, сформовані з місцевого населення. «Вони не з’явилися нізвідки, вони створювалися протягом останніх двох років», — переконаний секретар РНБО.

Насамкінець він закликав українців серйозно поставитися до виборів, які відбудуться в неділю.  «Закликаю всіх українців прийти на вибори. Ми всі повинні взяти участь у цих виборах — так, як ми виходили ще кілька місяців тому на акції протесту», — висловив свої емоції Андрій Парубій.