Для захисту території держави, зрештою спокою громадян усі засоби доречні. З цим можуть не погодитися лише порушники законодавчих і просто людських норм. А таких бажаючих останнім часом хоч греблю гати. Про це свідчать офіційні повідомлення Держприкордонслужби. До яких лишень хитрощів та провокацій не вдаються непрохані гості, аби спробувати переконатися в тому, що український кордон під пильним наглядом відповідних служб. От і змушені прикордонники запроваджувати нові заходи для убезпечення мирного населення від усіляких «чоловічків». Як повідомили «Урядовому кур’єру» у відділі з питань взаємодії зі ЗМІ Державної прикордонної служби, у зв’язку із заходами щодо гарантування національної безпеки і з метою недопущення в’їзду на територію України радикально налаштованих осіб, котрі перетинають кордон і можуть брати участь в антиукраїнських акціях, Держприкордонслужба вводить нову відмітку «Відмовлено у в’їзді в Україну».

Це власна ініціатива відомства. Тож, починаючи з 26 квітня цього року, цю відмітку проставлятимуть у документах іноземців та осіб без громадянства. А саме в таких документах: паспорт, закордонний паспорт, паспорт моряка, службовий паспорт та інші документи, які використовують для закордонних поїздок, та передбачені міжнародними угодами і національним законодавством.

Якщо ж особа «втрачає» документ і «готує» новий, то це не означає, що вона матиме змогу перехитрити прикордонну службу. Як запевнили «УК» у відомстві, для таких випадків передбачене спеціальне програмне забезпечення. Термін дії нововведення поки що не означено. Але точно відомо, що до настання кращих часів.

До слова, ця процедура стосуватиметься і представників закордонних ЗМІ, котрі вдаються до «красномовства», чи, скажемо відверто, брехливого перекручування фактів. Таких осіб визначатимуть під час проведення контролю другої лінії за обгрунтованим рішенням уповноваженої особи органу охорони державного кордону. Крім того, наголосили у відомстві, всі закордонні журналісти, так само як і решта іноземців та особи без громадянства перетинають кордон відповідно до законодавства України. Зокрема, під час прикордонного оформлення необхідно зазначити та підтвердити мету поїздки в Україну, мати достатнє фінансове забезпечення на час перебування в Україні та не порушувати правил перетину українського державного кордону. У разі надання громадянами, незалежно від їхнього громадянства та професії, неправдивих відомостей та порушення порядку проходження прикордонного контролю співробітники Держприкордонслужби мають право відмовити у перетині кордону.

Таким чином вітчизняне ноу-хау дасть змогу оперативніше виявляти осіб, котрим було відмовлено в перетині державного кордону, під час повторних спроб потрапити в Україну. А в подальшому рішення про встановлення законних підстав для перетину кордону прийматиметься з урахуванням обставин попередньої відмови у потраплянні на територію нашої держави.