Ми вже звикли до примноження нагород з міжнародних кінофестивалів у «Племені» Мирослава Слабошпицького, кількість яких понад двох десятків. А крім цього, його стрічка потрапила і до п’ятірки претендентів на премію за найкращий дебют («Європейське відкриття») Європейської кіноакадемії. Про переможців дізнаємося з церемонії нагородження, яка відбудеться 13 грудня в Ризі.

Та ось уже поряд з іменем цього успішного кінорежисера з’явилася нова назва фільму — «Люксембург». Він увійшов до 10 кінопроектів режисерів з Азії, Східної Європи, Латинської Америки та Близького Сходу, відібраних із 316 заявлених, на які фонд Хуберта Балса при Міжнародному Роттердамському кінофестивалі виділив 10 грантів на розробку і міжнародне просування.

«Телекритика» цитує із сайта Роттердамського кінофестивалю, що «Новий художній фільм Мирослава Слабошпицького «Люксембург», який грунтується на його ж короткометражці «Ядерні відходи» 2012 року, був обраний на грант у цій категорії і розповідає захоплюючу історію про любов і помсту, що розгортається на тлі ядерної пустки Чорнобиля». А також додає, що сказав їй про майбутній кінотвір сам режисер: «Люксембург» зніматиметься у Чорнобилі та розповість про життя людей у зоні відчуження в наші дні. Оператором-постановником картини став Валентин Васянович, якого неодноразово відзначали на міжнародних кінооглядах за роботу в кінофільмі «Плем’я». Продюсують фільм Анна Качко (стрічки «Уроки гармонії» та «Пригода») і Валентин Васянович. Фільм «Люксембург» планується як міжнародна копродукція».