«За завданням Олександра Вілкула для ліквідації наслідків негоди у посиленому цілодобовому режимі працюють комунальники, дорожники, рятувальники та інші служби. За останні 2 доби ще у 10 населених пунктах відновлене електропостачання, зокрема, ремонтні роботи повністю завершені в Миколаївській області. Ремонтно-відновлювальними бригадами за цей час піднято 267 опор ліній електропередач. Наразі тривають роботи у 15 населених пунктах Одеської області, яка була епіцентром негоди і її система електропостачання зазнала найбільшої шкоди: від сильного вітру впали опори, хуртовинами замело під’їзди до них, через налипання мокрого снігу та обмерзання було обірвано лінії електропередач. Щоб повернути жителям Одещини електроенергію, у посиленому режимі працюють 119 бригад енергетиків, до яких входять 646 працівників та 224 одиниці спецтехніки. До регіону перекинуті додаткові ремонтно-відновлювальні бригади з Херсону та Кіровоградщини. Уряд робить все можливе, щоб відновити електропостачання до будинків людей», – сказав Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

За інформацією Укравтодору наразі забезпечено проїзд транспорту на всіх дорогах державного значення. Зокрема, вчора (9 лютого) дорожниками була розчищена остання дорога державного значення «Т-05-08 Донецьк-Новоазовськ-Сєдове», де через великі снігові замети висотою 3-4 метри було обмежено рух транспорту.

Загалом з початку ускладнення погоди службами Укравтодору розчищено 32 дороги державного значення, де рух транспорту був закритий, ускладнений чи обмежений, а саме: у Волинській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Донецькій, Запорізькій та Миколаївській областях. Також були розчищені проїзди до 829 населених пунктів в 9 регіонах: Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Кіровоградській, Одеській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській та Волинській областях.

Щоденно для розчищення доріг від снігових валів було задіяне до 3 тис працівників та до 1400 одиниць дорожньої техніки. У тому числі, – до 80 роторних снігоочисників, 120 навантажувачів, 45 бульдозерів, 110 автогрейдерів.

За інформацією ДСНС, незважаючи на деяке потепління, в регіонах продовжують працювати понад 5 тис пунктів обігріву. Тільки за останню добу в них отримали допомогу понад 1 тис людей, а з початку сильних морозів – понад 68 тис людей. Також продовжує чергування 1 тис соціальних патрулів, завдання яких надавати людям допомогу і в разі потреби доправляти їх до пунктів обігріву або медичних установ.

За даними Мінрегіону, для сталої роботи систем життєзабезпечення та ліквідації наслідків негоди усередині населених пунктів в регіонах працює 2 тис одиниць комунальної техніки, а також використовується 20 тис тон піщано-соляної суміші на добу.

Загалом з початку сильних морозів внаслідок ускладнення погодних умов було знеструмлене 1605 населених пунктів у 17 регіонах. Але за рахунок чіткої координації роботи всіх служб, більшість поривів оперативно ліквідовувалась.