Міжнародна конференція на підтримку України, участь у якій вже готові взяти два прем’єр-міністри, три віце-прем’єри, понад десять профільних міністрів низки держав, має стати початком практичної роботи із залучення інвестицій у нашу країну.

«Уряд розцінює Міжнародну конференцію на підтримку України, яка відбудеться 28 квітня в Києві, як велику міжнародну подію, що стане початком масштабної практичної роботи і дасть змогу отримати конкретні результати», — заявив на урядовому брифінгу радник Прем’єр-міністра Данило Лубківський.

Він наголосив на робочому характері форуму. Очікуючи прибуття в Україну багатьох міжнародних партнерів, влада сподівається згодом продовжити ділове спілкування з ними, організувавши кілька інших зустрічей та форумів, на яких розвиватимуть ідею міжнародної підтримки нашої держави.

Передусім ідеться про фінансову допомогу, зокрема й донорську, про залучення інвестицій. Основну увагу учасники зосередять на пріоритетних галузях вітчизняної економіки, серед яких енергетика, енергоефективність, розвиток сільського господарства.

Під час цього зібрання уряд планує поінформувати міжнародних партнерів про свої пріоритети, розповісти про зміни, які відбулися останнім часом, акцентувавши на суті українських реформ. Хто за що відповідатиме і як проходитиме Міжнародна конференція, розповіла заступник Міністра Кабінету Міністрів — директор Урядового офісу з питань євроінтеграції Наталія Гнидюк.

Отож форум складатиметься з двох великих блоків. Перший запланований як загальна сесія, присвячена політичним проблемам і питанням російської агресії та ключовим реформам, які нині впроваджують в Україні. У ній візьмуть участь Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Від гостей заплановані виступи прем’єр-міністрів Латвії і Словенії, віце-президента Єврокомісії, міністра громадянства та міграції Канади, віце-президента Міжнародної фінансової корпорації. Особливу увагу учасники зібрання приділять Донбасу. З доповідями виступлять віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко та міністр соціальної політики Павло Розенко. Від іноземців — виступи директора регіонального бюро Програми розвитку ООН (ПРООН) країн Європи та СНД Джіхана Султаноглу та єврокомісара з питань гуманітарної допомоги Христоса Стиліанідеса.

Другий блок складатиметься з тематичних панелей, присвячених бізнес-клімату, сільському господарству й енергоефективності. Спікери будуть представлені у форматі 2+2. Якщо, приміром, йдеться про панель, присвячену бізнес-клімату, то від України братимуть участь міністр фінансів Наталія Яресько та міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, а від міжнародного співтовариства — єврокомісар з питань розширення Йоганнес Ган та керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Френсіс Маліж. Високе представництво з обох боків буде забезпечено й на інших панелях.