Дбайте про тих, кого приручили. Фото Світлани СКРЯБІНОЇТут усе було незвичним. Насамперед ніхто не застерігав, щоб не торкались експонатів. Навпаки: біля кожного стенда запрошували не просто роздивлятись — активно працювати. Підходжу до розділу «Серцево-судинна система». Відомо, що наш «двигун» робить приблизно 80 скорочень на хвилину. А чи важко це йому? Перевірити можна на стенді.

З усієї сили натискаю грушу і мну її, мну. На табло йде відлік секунд. Все: хвилина збігла! Цифра, що висвічується, показує: за серцевим ритмом не встиг, а рука болить. Так переконуєшся в неймовірному навантаженні, яке витримує серце, працюючи безперебійно. А розумний стенд нагадує, що його треба берегти і як це слід робити.

За подібним принципом організовано роботу 21 стенда, кожен заввишки майже два метри, на інтерактивній виставці, що проходила в Києві. Одна окремо взята експозиція уособлює певну літеру. Разом вони складають девіз виставки «Наука задля кращого життя». Вона вже побувала на п’яти континентах, де більше ніж п’ять мільйонів відвідувачів побачили і доторкнулись до найновіших наукових розробок. Представлено досягнення в охороні здоров’я, сільському господарстві та виробництві високотехнологічних матеріалів.

На цьому стенді охочі «слухали» своє серцеСкажімо, людство прагне перейти на електромобілі. Одна з передумов розв’язання проблеми — зменшення ваги. Це можна зробити, водночас зміцнивши корпус і використовуючи енергію сонця. Одне, коли чуєш прогноз, зовсім інше — тримати в руках матеріал, схожий на скло, і порівнювати його вагу зі справжнім склом. Полікарбонат (саме таку назву має новинка) вдвічі легший. От його і використовують у прозорих дахах автомобілів.

На виставці є можливість дізнатись, які шкідники є в наших оселях. Для боротьби з ними потрібна відповідна реакція. Всі охочі могли її перевірити, вибираючи правильні препарати для боротьби з цими шкідниками.

Кмітливі й ініціативні мали змогу оцінити свої інноваційні нахили. Виставка особливо цікава для молоді. На ній дохідливо продемонстровано, що наука цікава, прибуткова і надзвичайно важлива для життя. Розвиток суспільства — це розвиток науки. Сьогодні ми користуємось досягненнями багатьох і багатьох поколінь. Майбутнє залежить від того, як їх розвиватимемо і які нові наукові прориви здійснюватимемо. Саме на цьому й наголошують організатори виставки, закликаючи доторкнутись до інноваційних продуктів. Вони кладуть у наші долоні оголене серце інноваційних розробок, щоб кожен відчув його биття і жив у його ритмі.