У Дніпропетровську започатковують некомерційний соціальний проект Екостарт (курси з екології). Тут навчатимуть, як бути розумним споживачем: обирати здорові продукти харчування, чисту воду, не бути обдуреним хитрими маркетологами, заощаджувати ресурси тощо.

Курс складається з дев’яти занять по півтори години. Екологічні знання надаватимуть досвідчені активісти громадського руху ЕкоДніпро за спеціально підготовленим посібником, що розділений на тематичні модулі: Сміття, Енергія, Вода, Їжа, Побутова хімія, Ставлення до речей та Активізм. Кожна тема передбачає виконання практичних завдань. «Як наслідок очікуємо зменшення особистого екологічного сліду всіх учасників, який вимірюється кількістю виробленого сміття, спожитої електроенергії, використаної води, зміною широкого спектра побутових звичок, — пояснює співорганізатор курсів, активіст руху ЕкоДніпро Дмитро Гаврош. — Кожен учасник вестиме статистику анонімно, але підсумкові результати викладемо у публічний доступ на сайті проекту. Ми будуємо модель, за якою в майбутньому кожен зможе скачати матеріали наших курсів і організувати подібні».

Курси Екостарт проходитимуть у кав’ярнях та інших доступних закладах громадського харчування. Серед них уже є такі, що підтримали проект і надаватимуть знижки його учасникам. Якщо курсисти не знайдуть безкоштовного приміщення, то сплачуватимуть за нього разом. Крім цього, платитимуть за видання посібника (близько 40 гривень), який надрукують на переробленому папері. Перший етап проекту розраховано на 40 осіб. Кожен, хто заповнить відповідну заявку на курси на сайті Екостарту, отримає список цікавих фільмів та книжок на тематику екологічного життя.