У п’ятирічній перспективі Україна може диверсифікувати постачання газу і перестати залежати від Російської Федерації в газовому питанні. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк нагадав, що, коли його уряд взявся до роботи, в українських газових сховищах було лише 5 мільярдів кубічних метрів газу — буферного блакитного палива, яке викачати неможливо.

Нині цей показник зріс до 16 мільярдів кубометрів. «Із 25 мільярдів кубічних метрів газу, які ми купуємо в Росії, 15 стали купувати в Європейського Союзу через Польщу, Угорщину і Словаччину, — розповів глава уряду в ході інтерв’ю програмі «ТСН. Тиждень». — Основний реверс — 10 мільярдів кубічних метрів газу на рік через Словаччину — допоможе нам пережити зиму».

Україні не вистачає ще 5 мільярдів кубометрів газу. «Буде непросто. Тепло не буде, але ми не замерзнемо», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

До речі, шанси на отримання реверсу були вкрай низькі через тиск Росії. Однак важливу роль тут відіграла спільна позиція всіх країн-членів Європейського Союзу і Європейської комісії. Щоправда, перемогою Прем’єр вважатиме можливість зовсім не купувати російський газ. Це не рік, не два, але в п’ятирічній перспективі цілком імовірно.

Говорив Арсеній Яценюк і про потребу зупинити вогонь, аби передовсім зберегти життя українцям, перегрупуватися, стати сильнішими. Для реального перемир’я він озвучив три базові умови: припинення стрілянини, вивід Володимиром Путіним своїх найманців, російської армії та техніки з території нашої країни й повне відновлення Україною контролю над своїм державним кордоном.

«Чи вірю я Російській Федерації і її президентові? Категорично ні. Чи змінив Володимир Путін свої плани? За жодних обставин. Його план — це повернення України під вплив Росії в будь-якій формі. Чи то захопити її військово, чи то політично знищити нашу державу як таку», — резюмував Арсеній Яценюк.

У цьому контексті він підкреслив, що президент Росії має намір створити на території Луганської й Донецької областей щось на кшталт Абхазії, Осетії, Придністров’я. Тож Володимир Путін хоче контролювати територію Донбасу, а через своїх найманців «пити в України кров».

Також Прем’єр нагадав, що на Донбасі вже зруйновано всю інфраструктуру включно з освітньою, підірвано залізниці, знищено енергетичний сектор. Внаслідок агресії російської сторони (шахти ж бо перебувають під прицілом ракетних установок і танків) Україна не має змоги видобувати вугілля.

Тож на питання щодо можливого введення в нашій країні воєнного стану глава уряду дав лаконічну відповідь: «Якщо є мирний план, якщо його підтримують країни-члени ЄС та США і якщо цей мирний план виконує Росія, зрозуміло, воєнний стан не потрібен. У разі завершення цього перемир’я в такий спосіб, як у попередні рази, ми не матимемо іншого варіанта дій».

За таких обставин уся країна перейде виключно на «військові рейки»: починаючи з цивільної оборони та закінчуючи тим, що військове командування отримає всю повноту влади на території України. «Це війна. Вона у нас іде, хоч і юридично не оформлена, — означив позицію Прем’єр. — Мінус — наші західні партнери казатимуть, що це неправильно, тому що Україна перекрила собі канали для проведення переговорів, для мирного плану, для врегулювання цієї ситуації невоєнними методами».

Глава уряду переконаний, що світ не має права забути про російську агресію на території України. Хоч наша країна виступає за встановлення миру, вона вимагає, щоб РФ, яка порушила цей мир, статут ООН, всі можливі і неможливі двосторонні й багатосторонні угоди, заплатила за свої дії високу ціну. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»