Після понад п’яти місяців роботи на посаді голови Державного управління справами Сергій Березенко провів прес-конференцію в Адміністрації Президента. Він розповів журналістам про перехід його відомства на максимальний рівень економії й позитивним сигналом назвав те, що цього року вже відбулося два секвестри бюджету. «2004-го бюджет ДУС становив 500 мільйонів, 2012-го — 1,5 мільярда гривень. До бюджету структури на 2014 рік було закладено 1,2 мільярда гривень, але влітку завдяки секвестру цю суму скорочено до 905 мільйонів», — поінформував Сергій Березенко.

Він також розповів, що бюджет автобази скорочено майже на 12 мільйонів гривень. Зменшено й кількість закріплених автомобілів за конкретними управліннями. Нині таких авто за ДУС — 14, за АП — 20, за медичними закладами — 21 одиниця. Завдяки такій оптимізації протягом серпня — жовтня ДУС вдалося зекономити понад 22 тонни пального.

До речі, наступного року на аукціонах ДУС планує продати 150 автомобілів. На її балансі нині 307 автотранспортних засобів, проте велика кількість уже відпрацювала ресурс. «Щоб скоротити кількість автомобілів, які потребують коштів, але їх не використовують, ми 50 машин запропонували передати Міністерству оборони та іншим відомствам. Велику кількість уже передано», — наголосив Сергій Березенко.

У Державному авіаційному парку «Україна» нині використовують лише 5 із 13 повітряних суден. Стару техніку з експлуатації виведено, а ось борти, які мають хороший технічний стан, однак їх не використовують, можуть здійснювати комерційні рейси. Цей дозвіл допоможе зменшити витрати бюджету на утримання авіапарку.

«Завдяки секвестру заощаджено 84 мільйони гривень. На 2014 рік на утримання ДАП «Україна» держбюджетом було передбачено 191,664 мільйона гривень. Нині цей показник скоротився до 107,906 мільйона», — пояснив посадовець.

До слова, на завершальній стадії вже й процедура передачі двох вертольотів Мі-8 на баланс Міноборони. Їх використовуватимуть у зоні АТО. Та спочатку Укроборонпром має провести необхідні ремонтні роботи для відновлення льотної спроможності цих суден. У Державному підприємстві «Зал офіційних делегацій» витрати на обслуговування одного пасажира скоротили вдвічі, зменшено й кількість самого персоналу. За словами Сергія Березенка, з липня прибуток ДП «ЗОД» зріс увосьмеро, собівартість обслуговування стала меншою на 10,7%. Пільгові тарифи на обслуговування підвищено на 33% (з 350 до 500 гривень), а ось перелік осіб, яким їх надавали, став набагато вужчим.

На продовження теми «Державне управління справами — реформа і стратегія», посадовець озвучив перелік видатків, скорочених ДУС. Це й відрядження за кордон працівників АП і ДУС (замість 500 — 250 тисяч гривень), проведення офіційних заходів та прийомів за участю Президента (проти 5840 — 4178 тисяч гривень), забезпечення в межах України перевезень авіатранспортом офіційних делегацій на чолі із главою держави (було 4000, стало 2000 тисячі гривень), підготовка та здійснення візитів за кордон (було 11030, стало 7774 тисячі).

Загалом скорочення видатків відбувалося за такими напрямами: фінансова підтримка небюджетних організацій, перевезення вищих посадових осіб авіатранспортом, оплата праці з нарахуваннями працівникам бюджетних установ, оплата комунальних послуг та енергоносіїв бюджетних установ, виплата державних премій, виготовлення державних нагород, візити Президента за кордон, його транспортне забезпечення та офіційні заходи за участю глави держави.

«Якщо в 2012 році на переліт першої особи витрачали 41 мільйон гривень, то у 2014-му — 6,9 мільйона», — резюмував керівник ДУС.

Він також вважає за необхідне продати українські санаторії на території Росії: в Кисловодську (там розташовано державний лікувально-профілактичний заклад «Санаторій імені

М. О. Семашка», підвідомчий Кабінету Міністрів та Верховній Раді), в Єсентуках (філія цього закладу). «З огляду на партнерські відносини з нашим так званим братнім народом, з Росією, думаю, що ці об’єкти буде націоналізовано, — додав він. — Наприкінці цього чи на початку наступного року ці два об’єкти можна буде продати приблизно за 200—250 мільйонів гривень».