За всіх часів та імперій, а їх в історії Чернівців було чимало, державний кордон проходив тут буквально міськими околицями. Змінювалося тільки його розташування, але щоразу місто презентувало країну, до якої належало. 

«Місто, де жили люди і книжки», — сказав про рідні Чернівці всесвітньо відомий німецькомовний поет сучасності Пауль Целан. Про вишуканий світ, який вони тут створили, свідчать зовсім не далекі від реальності міфи. Приміром, про те, що фірмани, які знали не менше п’яти мов, у вільні хвилини сперечалися між собою про особливості філософії Карла Краусса.

Нині раз у рік, коли осінь ще молода, міфи Чернівців оживають, а саме місто сповна виконує свою історичну місію — презентує поетичну Україну не менш поетичній Європі й навпаки.

Міжнародний літературний фестиваль Meridian Czernowitz-2013 зібрав понад 7 тисяч своїх  шанувальників  з різних міст України, Росії, Білорусі, Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини, Данії, США і навіть Японії. Він відкривав Чернівці не лише гостям — самим містянам. Презентації книжок, дискусії перекладачів, поетичні читання відбувалися в колишньому Буковинському крайовому парламенті, величній віллі ХІХ століття, венеціанські дзеркала якої тримають образ імперської Австрії, Великій синагозі, де нині великі столярні майстерні, замкненому на вічний ремонт костелі єзуїтів «Пречисте серце Ісуса», що вражає піднесеною готикою.

Фестиваль відкривав також нове в давно  знайомих авторах. Юрій Андрухович вийшов на  сцену  філармонії й театру зі своїми співаними віршами і  музично-поетичною виставою «Альберт, або Найвища форма страти». Тексти звучали у артистичному виконанні самого Андруховича у супроводі дуету «Вервольф Сутра».

Були і суто матеріалістичні відкриття. Новий літературний целанівський центр в історичному центрі міста стане осередком розвитку культури, літератури та інтеграції читачів, поетів та перекладачів усіх поколінь. Із кафе, затишних чернівецьких двориків, будинків культури поезія пересіла в потяги. Рими і ямби накладалися на перегук коліс залізничних маршрутів Чернівці — Львів — Київ. Поетичне турне вийшло й за межі України: Meridian Сzernowitz вирушив до Німеччини. У Берліні та Бремені знані тут Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Ігор Померанцев разом із німецькими колегами по перу Яном Ва∂нером, Гансом Тілем та Енн Коттен представляли Європі міф Czernowitz.

— Для подальшої інтеграції України до Євросоюзу та підписання Угоди про асоціацію нам потрібний спільний культурний простір, — наголосив  Посол Німеччини в Україні Кристоф Вайль, який щоразу бере участь у чернівецькому фестивалі. 

ПРЯМА МОВА

Ігор ПОМЕРАНЦЕВ,
поет, член ініціативної команд 

Meridian Czernowitz:

— Німецькомовні країни ставляться до України як до сусіда. Цей сусід дивує, насторожує, хвилює. Тому книжки сучасних українських письменників активно перекладають німецькою, а імена Жадана чи Андруховича в німецькомовному світі добре знані. Щодо Чернівців, то це місто асоціюється із трагічним міфом, головні герої якого — довоєнні поети, музиканти, науковці. Не знаю, чи є місце в цьому міфі сучасним письменникам. Важко витримувати порівняння з міфічними героями. Але не виходити ж нам на берлінську сцену з білими прапорами?