Мета реформи бюджетних відносин полягала в тому, щоб збільшити ресурс місцевих бюджетів. Результати роботи за перший квартал свідчать, що цей показник збільшився порівняно з аналогічним кварталом торік на 35,5%, або на 5,5 мільйона гривень — до 21 мільярда гривень за всіма місцевими податками. 

Тому мети бюджетної реформи досягнуто в першому кварталі, залишилися технічні питання у нормативно-правовому регулюванні. Про це повідомив директор департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів Євген Кузькін журналістам у Києві.

За його словами, податок на доходи фізичних осіб становить 114,1% порівняно з I кварталом 2014 року, плата за землю — 133%, а завдання з нового податку для місцевих бюджетів — акцизного — теж перевищило квартальний показник.

Міністерство фінансів України розглядає варіанти розв’язання проблеми нерівномірного отримання місцевими бюджетами доходу від сплати додаткового 5-відсоткового акцизного збору з роздрібного продажу підакцизних товарів і обговорює оптимальний варіант. 

«Цей акцизний податок введено з 1 січня 2015 року. Його сплачують до місцевих бюджетів тих територіальних одиниць, в яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів. Доходи територіальних громад іноді розрізняються через нерівномірну концентрацію платників податку. Наприклад, в одному населеному пункті працює п’ять автозаправних станцій, громада отримує 5-відсотковий податок і фінансове забезпечення у неї поліпшилося. А поряд інший населений пункт, де немає автозаправних станцій, і він не отримує цього податку», — пояснює директор департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Державної фіскальної служби (ДФС) Неля Привалова.

За її словами, врегулювання цього питання вже обговорювали фахівці Міністерства фінансів та народні депутати. Шляхом його вирішення може стати перерозподіл міжбюджетних трансфертів, щоб належне фінансування отримували всі місцеві бюджети. Проте у ДФС вважають цей податок досить ефективним і очікують виконання запланованих від його сплати надходжень. За підсумками січня-березня 2015 року додатковий 5-відсотковий акцизний збір з роздрібного продажу дав місцевим бюджетам 1,15 мільярда гривень.