У Дніпропетровську за участі першого заступника Глави Адміністрації Президента України Ірини Акімової відбулося засідання експертного «круглого столу» «Сценарії економічного розвитку України». У ході виступу вона підкреслила, що в розробцi сценарiю розвитку країни вкрай важлива інституційна складова, оскільки сама Програма реформ, ініційована Президентом, заснована саме на інститутах. 

«Говорячи про сценарії, ми маємо на увазі не тільки зовнішні ризики, а й ті чинники, які дають змогу нам пристосуватися до цих ризиків. У цьому аспекті починається досить давня, але актуальна дискусія про інститути. Це інститути, які допомагають розвиватися бізнесу, державі, допомагаючи ставати їй прозорішою та відкритішою, і створювати комфортніші умови для життя в Україні» , — сказала фахівець.

Сьогодні Україна в рамках реалізації європейського вектора активно переймає досвід держав, які дещо раніше розпочали реалізацію євроінтеграційних процесів, а також активно реалізує процес адаптації існуючої законодавчої бази під європейські стандарти.

Ірина Акімова висловила переконання, що діалог, пов’язаний з європейським вектором, спонукав нас подивитися на себе європейськими очима: це і дерегуляція, і захист прав інвесторів. А також  порівняти себе із сусідами, які пройшли той самий шлях, яким ідемо і ми. Ці зміни принесуть велику користь, і це пов’язано не тільки з ЄС. Наші сусіди в країнах СНД також охоплені процесами глобалізації і теж б’ються за інвестиції. Глобалізація економічних і політичних процесів змушує країну, хоче вона того чи ні, ставати конкурентнішою і в плані бізнес-клімату, і в багатьох інших питаннях. Велося і ведеться опрацювання адаптації українського законодавства до європейського. Цей процес займає досить тривалий час —особливо великий обсяг роботи припадає на технічні стандарти. Для цього передбачено перехідні періоди, протягом яких проходить гармонізація перших хвиль. При адаптації законодавчої бази під європейські стандарти виникає необхідність пошуку «больових точок» у питанні сумісництва регламентів з країнами Митного союзу.

За словами молодшого директора, заступника керівника групи стратегічного прогнозування Всесвітнього економічного форуму Стефана Мергенталера, в Давосі Україна представить три сценарії економічного розвитку, над якими працювали понад 200 представників вітчизняного й закордонного бізнесу. «Ми об’єднали зусилля бізнесу, влади та експертів для того, щоб розробити зрозумілі сценарії розвитку та вивести їх на міжнародну арену для обговорення світовими експертами, аби надалі допомогти у виробленні Стратегії подальшого розвитку», — сказав експерт.

Такий підхід підтримав і голова Дніпропетровської обл?держадмiнiстрації Дмитро Колєсніков, адже область уже давно співпрацює з Фондом «Ефективне управління» щодо розробки й реалізації стратегії розвитку регіону, якою передбачені конкретні кроки для зміцнення регіональної економіки та реалізації проектів.

«Розуміння стратегії дає можливість чітко бачити виклики і своєчасно реагувати на них. В результаті роботи «круглого столу» ми отримаємо не просто аналіз поточної ситуації, а й чітку і ясну картину руху вперед — для нашого регіону і для країни в цілому», — наголосив Дмитро Колєсніков.

Вiн також зазначив, що Дніпропетровщина — це  Україна в мінiатюрi. В регiонi представлено всi галузi економіки, i як розвиватиметься Дніпропетровщина, таким вектором пiде i вся Україна.

Ірина Акімова зауважила, що для проведення «круглого столу» Дніпропетровщина обрана з однієї простої причини: «У сценаріях розвитку країни величезне значення мають ті можливості, які отримують або мають отримувати регіони, аби зробити свій внесок у розвиток усієї країни. Дніпропетровська область забезпечує понад 10% ВВП України, тут також представлено бізнес будь-якого напрямку, є приклади дуже важливих і потрібних інституційних реформ».

Напрацьованi пропозиції буде представлено 5—6 листопада на Регіональному економічному форумі, так званому міні-Давосi, що відбудеться під егідою Президента Віктора Януковича в Києві. А взимку 2014 року на основному форумі в Давосі буде представлено сценарії розвитку України на довго?строкову перспективу.