ПОБОРИ. Можна сказати, дожилися… Минулого тижня прес-служба Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України повідомила, що завершилося досудове розслідування однієї нерядової навіть для нинішніх часів справи. Йдеться про те, що в одному з міст Запорізької області міський голова разом зі своїми заступниками організували систему поборів з підприємців, які займалися пасажирськими перевезеннями, за рахунок чого збагатилися щонайменше на півтора мільйона гривень.

Як з’ясували правоохоронці, до злочинного угруповання увійшли міський голова, два його заступники, начальник одного із секторів виконавчого комітету міської ради, а також директор місцевого комунального підприємства. Зловмисники постаралися створити такі умови, за яких керівники підприємств, що займаються пасажирськими перевезеннями на автобусних маршрутах, мусили обов’язково сплачувати певні грошові «внески». Розповідають, щомісячна плата з одного транспортного засобу упродовж 2011–2012 років залежно від прибутковості того чи того маршруту становила від 340 до 800 гривень.

За всієї своєї нахабності рекетири-градоначальники намагалися якось маскувати злочинну діяльність і постійно змінювали способи отримання хабарів. У деяких випадках це видавалося як перерахування грошових коштів під виглядом благодійних внесків на розвиток міської інфраструктури, в інших — як оплата робіт, яких фактично не проводили, тощо. Загалом, висловлюючись мовою протоколу, учасникам організованої злочинної групи інкримінують скоєння цілого букету кримінальних правопорушень, серед яких значаться отримання хабарів, перевищення владних або службових повноважень, службові підробки та легалізація одержаних злочинним шляхом прибутків.

Наприкінці квітня прокуратура області направила обвинувальний акт щодо згаданих вище недавніх посадовців до суду. За все про все їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років з конфіскацією майна. Поки тривають судові процедури, ми не називаємо конкретних фігурантів цієї, що вдієш, ганебної справи, але після того, як Феміда визначиться з вироком, обов’язково повідомимо своїх читачів.