Ще вранці у п’ятницю 16 травня вся країна обговорювала тривожну новину, що надійшла зі східної України: погрози з боку сепаратистiв змусили Нацбанк призупинити дiяльнiсть свого управлiння і здiйснення банкiвських розрахункiв у Донецькiй областi. Проте приблизно об 11 годині стало відомо, що Державна казначейська служба відновила проведення платежів та соціальних виплат у цьому неспокійному регіоні. 

На сайті служби зазначали, що правоохоронні органи вжили відповідних заходів, щоб забезпечити здійснення банківських розрахунків на території області. Звісно, ця новина обнадійлива, однак, з огляду на вкрай складну ситуацію на Донеччині, не можна відкидати того, що подібні заходи НБУ повторяться.

Слід нагадати, що у травнi цього року в результатi захоплення будiвлi Нацбанку в Криму в розпорядженні окупацiйної влади пiвострова фактично опинилося 3,9 мільярда гривень готівкою. Звісно, держава, вже навчена таким гірким досвідом, не може допустити подібного в Донецькій області.

Чим же загрожують такі дії сепаратистів для пересічних людей регіону?

Те, що в четвер сепаратисти поставили умову територіальному управлінню Нацбанку виплатити значну суму готівки і в разі невиконання вимоги обіцяли зачистку цього управління, змусило керівництво НБУ задля безпеки відключити систему електронних платежів. «Через такі дії терористів нині є загроза невиплати заробітної плати шахтарям у розмірі 215 мільйонів гривень, пенсій — 193,4 мільйона, авансових платежів заробітної плати, допомоги дітям на 150 мільйонів», —  розповіла ще до 11 години ранку на засіданні Верховної Ради голова Держказначейства Тетяна Слюз під час години запитань до уряду.

Вона звернулася до представників так званої ДНР із закликом припинити тероризувати населення і дати казначейству нормально функціонувати.

Ще раніше було оприлюднено і заяву керівництва Нацбанку.

«Це унеможливлює функцiонування банкiвської системи регiону, що, у свою чергу, може призвести до зупинення виплат пенсiй, заробiтних плат працiвникам бюджетної сфери, шахтарям та iншим верствам населення. Також виникає загроза функцiонуванню пiдприємств, закладiв торгiвлi», — йшлося у відповідній заяві в. о. Голови НБУ Володимира Кротюка.

Безумовно, такі дії загрожували життю і здоров’ю працівників установи та клієнтів банку, тому увечері 14 травня керівництво регулятора ухвалило рішення про евакуацію співробітників територіального управління в Донецькій області.

На годині запитань до уряду міністр соцполітики Людмила Денісова заявила, що через захоплення філії Пенсійного фонду та інших відомств у Донецькій області уряд фактично не може проводити соціальні виплати, хоча й має гроші.

«Водночас пенсії в Донецькій області профінансовано на 65%, соцвиплати — на 98%, але є проблеми з доставкою цих виплат людям. Ми перевозимо їх на броньованих авто та БТРах», — відзвітувала вона. — Водночас у Луганській області пенсії і соцвиплати профінансовано на 68%, там поки що проблем з виплатами й отриманням немає.