АКЦЕНТ

Прем’єр доручив передбачити в держбюджеті видатки на протидію туберкульозу,
ВІЛ-інфекції/СНІДУ та гепатиту С

За дорученням Миколи Азарова заступник керівника Секретаріату Кабміну Юрій Авксентьєв провів переговори з представниками благодійного фонду «Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні» й організаторами акції протесту громадян, що хворіють на гепатит С, туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД, яка відбулася біля Будинку уряду 17 квітня.

Представники благодійного фонду звернули увагу на необхідність внесення змін до державного бюджету на 2013 рік з метою забезпечення фінансування в повному обсязі лікування громадян, хворих на соціально небезпечні зах?ворювання. А організатори акції наголосили на необхідності збереження позитивного досвіду минулого року, коли вперше за роки незалежності в повному обсязі було забезпечено фінансування заходів із профілактики та запобігання захворюванню на туберкульоз і ВІЛ-інфекцію/СНІД, звернули увагу на нагальну потребу комплексного вирішення питання лікування хворих на вірусні гепатити.

Юрій Авксентьєв запевнив присутніх, що Прем’єр-міністр буде поінформований про хід цих переговорів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Вже за годину Микола Азаров доручив Мінфіну та МОЗ передбачити під час підготовки змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» видатки, потрібні для закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення для лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, обладнання для протитуберкульозних закладів, а також електронних дозаторів для кабінетів замісної підтримувальної терапії. МОЗ, Мінфіну, Мінекономрозвитку та Держслужбі соцзахворювань доручено у тижневий строк подати для розгляду на засіданні уряду проект Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року.

До слова, того самого дня під головуванням віце-прем’єр-міністра Костянтина Грищенка відбулася нарада з питань виконання доручення Президента «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів».

Присутні вирішили при внесенні змін до держбюджету додатково передбачити 250 мільйонів гривень. З них на закупівлю медикаментів — близько 180 мільйонів гривень, на придбання тест-систем — понад 50, на закупівлю електронних дозаторів для кабінетів замісної підтримувальної терапії — понад 15.

На придбання медичного обладнання для протитуберкульозних диспансерів планується додатково виділити близько 30 мільйонів гривень. А на створення відділень для лікування хворих на туберкульоз, які перебувають у слідчих ізоляторах у дев’яти регіонах України, — 40 мільйонів, повідомляє прес-служба віце-прем’єра. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»