ПОПАЛИСЯ

Корупціонерам та хабарникам у погонах уникнути відповідальності стало важче

Житель Маріуполя, якого запідозрили в крадіжці, давав свідчення у Жовтневому районному відділі міліції і перебував у дуже пригніченому настрої, який ще має популярну назву «суши сухарі». Аж тут вигулькнув альтернативний варіант: виявляється, шлях на волю лежить через… кишеню правоохоронця, яка має поважчати на 20 тисяч гривень. Після відповідного повідомлення про спокусливу пропозицію співробітники прокуратури Донецької області та управління внутрішньої безпеки УМВС України в Донецькій області провели спеціальну операцію і затримали 32-річного підприємливого працівника райвідділу міліції. До того ж, це був якраз той випадок, коли мимоволі згадують про «тихе болото», в якому, як завше, заводиться казна-хто. Адже правоохоронець, який досі характеризувався винятково позитивно, несподівано став фігурантом справи відразу за чотирма кримінальними статтями і може «загриміти» за грати на 10 років.

Цей недавній випадок, що стався у приморському місті, зайвий раз підтвердив, що використання нового Кримінального процесуального кодексу істотно позначилося на протидії корупційним діям правоохоронців. Тим паче, що у відомстві триває очищення лав від корупціонерів та хабарників, у яких буквально горить земля під ногами. Приміром, з початку року завдяки зусиллям співробітників підрозділів внутрішньої безпеки МВС розпочато 120 кримінальних проваджень за фактами хабарництва і до карної відповідальності притягнуто 70 працівників міліції.

Загалом же положення нового КПК зменшують і усувають можливість приховування злочинів та небажання реагувати на випадки порушення конституційних прав громадян-заявників. Подібну практику відзначив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Очільник назвав наступні цифри: у 2012 році правоохоронці розслідували 1700 корупційних злочинів, а це дві третини від загальної кількості виявлених правопорушень цієї категорії.

— З моменту отримання повідомлення про вимогу в громадянина грошей відомості про це фіксують на кількох рівнях обліку, — наголосив на позитивних моментах боротьби з корупцією Віталій Захарченко. — Отож це унеможливлює «спущення справи на гальмах» чи допомогу хабарникові уникнути відповідальності.

Ще один важливий момент: вітчизняна міліція значно посилила контроль над використанням коштів у бюджетній сфері, де вдалося «вивести на чисту воду» 13 організованих груп. Слідчі вже довели вину за 243 фактами корупційних дій, до відповідальності притягуються 187 підозрюваних у скоєнні згаданих злочинів.

Немає сумнівів, прийняття нового Кримінального процесуального кодексу — красномовне підтвердження того, що українська міліція упевнено наближається до застосування у своїй повсякденній роботі європейських стандартів. Однак ефективність цієї діяльності таки залежить від продовження збалансованої реформи кримінальної юстиції загалом. Адже, за словами міністра внутрішніх справ, якщо оцінювати значення запровадження нового кодексу, слід враховувати кінцевий результат зусиль правоохоронців — невідворотність покарання за вчинений злочин та відновлення прав потерпілих.