Обчислювальний центр ALCF Міністерства енергетики США уклав договір з компанією Intel, відповідно до умов якого остання займеться розробкою нового суперкомп’ютера. Вірніше, договір був укладений з дочірнім підприємством Intel Federal, і розробить вона один супер-ПК, але встановить відразу два його примірники. У ролі одержувача двох суперкомп’ютерів виступить Аргонська національна лабораторія.

Нові комп’ютери будуть найпотужнішими у світі на момент їх запуску, а сама Intel Federal буде співпрацювати з Cray в процесі їх розробки. Назву ПК вже обрано – його назвуть ім’ям Aurora, але навряд чи на честь відомого крейсера. В основу «Аврори» ляже особлива масштабована архітектура за авторством Intel, але поки неясно, які дії виконуватиме Cray. Відомо лише те, що Aurora буде вважатися нащадком комп’ютера Shasta, який якраз-таки створювався саме Cray. Вже відомі терміни закінчення робіт над новим суперкомп’ютером – він буде закінчений до 2018 року, а його потужність складе 180 петафлопс, що дійсно робить його найбільш продуктивним у світі.

Для Intel, до слова, це велика вдача, так як в даному проекті вона виступає в ролі головного підрядника, і за останні 18 років це перший такий досвід роботи для неї в сегменті суперкомп’ютерів. За чутками, крім Aurora буде створений менш потужний супер-ПК Theta, який побачить світ вже через рік і отримає продуктивність на рівні 8,5 петафлопс при споживанні всього лише 1,7 МВт енергії. Замовником виступив все той же центр ALCF.

Євромобіл