ГОДИНА УРЯДУ. Цього року у держзамовленні на підготовку фахівців збільшено обсяги за такими напрямами: інформатика, обчислювальна техніка, системні науки, кібернетика, телекомунікації, біотехнології, безпека інформаційних систем, безпека комунікаційних систем, генна інженерія, автоматика управління, мікроелектроніка, наноелектроніка. Натомість зменшено держзамовлення на міжнародні відносини (на 23%), економіку та підприємництво (12%), менеджмент і адміністрування (понад 11%), а також інші економічні та юридичні професії. Про це під час «Години запитань до уряду» розповів з парламентської трибуни міністр освіти і науки Дмитро Табачник.  

За його словами, для вищих навчальних закладів цього року обсяг державного замовлення заплановано скоротити на чотири тисячі осіб. Це пов’язано з тим, що цього року зменшилася кількість випускників 11-х класів на 6,7%, тобто майже на 20 тисяч осіб. Сумарний прийом цього року за держзамовленням на програми з бакалаврату становитиме понад 85 тисяч осіб.

Говорячи про державне замовлення на підготовку робітничих кадрів, Дмитро Табачник повідомив, що цього року воно вперше (як і держзамовлення на фахівців) здійснюватиметься на конкурсних засадах. Відбір проводитимуть спеціальні комісії, створені кожним державним замовником, за участю представників міністерств економічного розвитку і торгівлі, фінансів, освіти і науки, спільного представницького органу сторони роботодавців, всеукраїнських професійних спілок та їх об’єднань, органів студентського самоврядування.

«Основні критерії відбору виконавців державного замовлення прості і зрозумілі: наявність ліцензії на освітні послуги та відповідного матеріального забезпечення. На робітничі кадри в цьому році плануємо збільшити державне замовлення», — сказав міністр.

Відповідаючи на запитання щодо підготовки іноземних фахівців, Дмитро Табачник пояснив, що цьому питанню міністерство приділяє особливу увагу. «Контрактна плата іноземних студентів дає змогу істотно поповнювати скарбницю і університетів, і бюджету. За останні кілька років зберігається, на мою думку, надзвичайно позитивна динаміка зростання кількості іноземних студентів щороку на 7—8 тисяч осіб. Нині в Україні здобувають освіту виключно за контрактом 61 тисяча іноземних студентів зі 152 країн світу. У 2010 році таких студентів було 41 тисяча», — поінформував міністр, додавши, що в цьому навчальному році понад чотири тисячі — це контрактники з європейських країн.                       

За його словами, залучення іноземців до навчання у наших вишах дає змогу серйозно зміцнювати матеріальну базу, а також упроваджувати через іноземних випускників певний політичний, економічний, гуманітарний вплив України на інші держави.