Перебуваючи з офіційним візитом у Хорватії, міністр оборони Павло Лебедєв зустрівся з міністром оборони цієї республіки Анте Котромановічем. В ході переговорів сторони обговорили питання європейської інтеграції, співробітництва в рамках євроатлантичних та регіональних структур безпеки, участі у міжнародних операціях з підтримки миру. Також міністри оборонних відомств приділили увагу ходу реформування збройних сил своїх країн, стану та перспективним напрямкам співпраці у сфері оборони, перспективам співробітництва у військово-технічній галузі. 

Хорватська сторона наголосила на пріоритетності завдань європейської та євроатлантичної інтеграції. Окремо висловила підтримку євроінтеграційного курсу України, зокрема у питаннях підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Анте Котромановіч повідомив про готовність Хорватії надавати всебічну підтримку у використанні досвіду щодо інтеграції до ЄС та реформування оборонного сектору.

Як повідомляє прес-служба Міністерства оборони, важливим моментом переговорів стало обговорення сучасного стану та перспектив розвитку військово-технічного співробітництва. Міністри наголосили на важливості вже існуючих проектів у військово-технічній сфері, які стосуються, зокрема, ремонту літаків МіГ-21 та вертольотів Мі-8 на українських підприємствах в інтересах хорватської сторони. У цьому контексті Павло Лебедєв підкреслив налаштованість української сторони на своєчасне та якісне виконання досягнутих у цій сфері домовленостей.

Окрім цього, з урахуванням попереднього успішного досвіду військово-технічної співпраці між Україною та Хорватією (є основою двосторонніх відносин в оборонній сфері) сторони підтвердили готовність і надалі розвивати цей напрямок співробітництва. Відтак, домовилися вивчати можливості налагодження тісніших зв’язків між підприємствами оборонно-промислового комплексу країн та визначити перспективи співпраці в цьому напрямку для виходу на ринки третіх країн.

До слова, в рамках офіційного візиту керівник вітчизняного оборонного відомства зустрівся з Президентом Республіки Хорватія Іво Йосиповічем та Главою Сабору (Парламенту) Хорватії Йосипом Леко (зосереджено увагу на питаннях європейської інтеграції України та перспективах розвитку двосторонньої співпраці в оборонній сфері). Делегація Міністерства оборони України також відвідала Торгово-промислову палату (там ознайомилася зі зразками продукції підприємств оборонно-промислового комплексу цієї республіки) та Авіаційно-технічний центр Хорватії. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»