ВСЕВИДЮЩЕ ОКО. Донецькому міському голові Олександрові Лук’янченку вручили спеціальну нагороду транснаціональної компанії  ITV/Axxon за успішне впровадження в обласному центрі системи відеоспостереження «Безпечне місто». Згаданий проект, який уперше в Україні почали використовувати в Донецьку, визнали найкращим в СНД.

«Безпечне місто» в шахтарській столиці взялися впроваджувати ще 2005 року, коли міська влада розкошелилася на 300 тисяч гривень для встановлення камер відеоспостереження та оперативного управління міліцейськими нарядами. Зокрема на центральній площі імені Леніна та поблизу приміщення обласної держадміністрації змонтували 38 камер, «кіно» з яких уважно переглядали співробітники чергових частин правоохоронців. А напередодні Євро-2012 у Донецьку навіть створили новий підрозділ — центр оперативного реагування міліції, де відстежували відеоспостереження. Нині в місті вже працюють 400 відеокамер, завдяки яким правоохоронці не спускають очей з потенційних правопорушників.

— Тільки торік нам вдалося розкрити та запобігти понад тисячі порушень громадського порядку і правил дорожнього руху, — розповідає  начальник УМВС Донецька Юрій Сєднєв. — Також відеоспостереження дало змогу встановити 45 власників транспортних засобів, які втекли з місця дорожніх пригод, і розкрити сім крадіжок автомобілів.

 А ще недремне і всевидюще око системи «Безпечне місто», що спостерігає за окремими територіями, фіксує й інші події, адже правоохоронці передали відповідним службам більш як десять повідомлень про виникнення пожеж і зробили понад 30 викликів швидкої допомоги. Отож, врахувавши подібну практику, в Донецьку тепер мають намір встановити відеокамери ще й на всіх міських автостанціях.