Курс на децентралізацію влади і реформа місцевого самоврядування, яку впроваджує уряд і яка передбачає передачу повноважень і ресурсів на рівень громад міст, селищ та сіл, дасть поштовх до розвитку регіонів і країни загалом. Таку думку висловили представники Волинської, Донецької, Луганської та Львівської областей під час розширеної наради з питань децентралізації виконавчої влади під головуванням віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана.

«Ми маємо 500 міст в Україні, на сьогодні це 500 турбореактивних двигунів, які працюють вхолосту. Якщо нададуть повноваження, ці двигуни будуть здатні вивести Україну на інший рівень розвитку. Тому що успішними у світі є країни, які підтримують місцеве самоврядування», — вважає Львівський міський голова Андрій Садовий.

«Ті, хто сьогодні виходить на площі, хочуть краще жити. Краще життя вони бачать у тому, щоб отримати більше повноважень. Це дуже актуально сьогодні», — наголосив голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута.

За його словами, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підтвердив, що передані Донбасом базові пропозиції буде взято за основу під час реформування відносин між столицею і регіоном. «Ще два місяці тому ми постійно чули, що Київ живе своїм життям і не думає про регіони. Сьогодні хочу відповідально заявити, що Київ нас чує і максимально йде назустріч для того, щоб зробити максимальну децентралізацію», — підкреслив очільник області.

Найважливішим є питання фінансової забезпеченості громад та можливість управляти фінансами незалежно від Державного казначейства України. У відповідь Володимир Гройсман зазначив, що уряд працює над змінами до Бюджетного кодексу, які ∂рунтуються на змінах до Конституції, запропонованих у контексті децентралізації, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

«Уряд ухвалив оперативне рішення, щоб 2015 року частина загальнонаціональних податків залишалася на місцях на реалізацію повноважень територіальних громад. Ми плануємо вже у травні внести своє бачення щодо змін до Бюджетного кодексу. Ми створюємо для людей реальні можливості нормально жити», — запевнив Володимир Гройсман.

Загалом усі законодавчі зміни мають відбутися у 2014 році. А 2015-й має бути роком початку динамічного розвитку. «Ми проведемо зміни, і кожна громада заживе повноцінним життям у єдиній унітарній країні», — зазначив урядовець.

Йшлося також про створення єдиної політики розвитку електронного урядування та єдиного органу, що відповідатиме за розвиток цієї сфери управління. Володимир Гройсман переконаний, що напрямок електронного урядування є важливою політикою, яка сприяє ефективності і прозорості управлінських процесів на рівні уряду, регіонів і місцевого самоврядування.

Головною проблемою тут є розпорошеність завдань з упровадження електронного урядування серед державних органів влади, брак єдиного центру ухвалення рішень. Тому слід створити єдину політику розвитку цього напрямку і єдиного органу, що відповідатиме за його розвиток. Таке урядування потребує підсилення та координації з рештою реформ, особливо з адміністративною, а також оптимізації системи надання адмінпослуг.

Володимир Гройсман доручив Робочій групі за короткий термін провести аналіз стану впровадження електронного урядування, напрацювати план розроблення політики та нормативних документів у цій сфері. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»