Так називалася культурологічна акція, яка пройшла в Сумах в обласній науковій академічній бібліотеці. Присвячена 175-й річниці першодруку поетичної збірки «Кобзар» Тараса Шевченка, вона зібрала сотні студентів, педагогів, бібліотекарів, краєзнавців, тих, для кого цінне і дороге Слово великого українця.

Своєрідною перепусткою на урочистості  став  «Кобзар» з домашньої бібліотеки кожного учасника: треба було не тільки прочитати улюблений Тарасів вірш, а й розповісти про сімейну історію книги, поділитися враженнями.

«Кобзар» у кожного свій. Фото Володимира КОВалеНКа

Як наголосив один з організаторів акції педагог і краєзнавець Юрій П’ятаченко, таке свято для слобожанського краю особливе і знакове. Адже на Сумщині Тарас Григорович бував кілька разів, залишив теплі спомини про відвідування низки населених пунктів у Лебединському, Конотопському, Кролевецькому, Роменському районах, де складав вірші, робив малюнки і писав картини, зробив відмітки в щоденнику.

Протягом дня вірші з «Кобзаря» звучали не лише українською, а й іншими мовами— англійською, арабською, російською, узбецькою, французькою, іспанською… Їх натхненно декламували студенти-іноземці, які навчаються у Сумах.  На згадку про свято Кобзаря біля обласної бібліотеки учасники акції висадили кущі калини як символ невмирущості і вічності України, глибокої пошани до її великого сина Тараса Шевченка.