Ольга МАРЧУК
для «Урядового кур’єра»

Академія фінансового управління Мінфіну України здійснюватиме науковий супровід економічних реформ, які запроваджують у державі. Про таке доручення міністра фінансів Олександра Шлапака поінформувала президент академії, член-кореспондент НАН України Тетяна Єфименко під час круглого столу «Виконання програми уряду в контексті удосконалення законодавства з питань розвитку малого і середнього підприємництва». Цей захід зібрав представників багатьох громадських організацій, науковців та експертів, які працюють у сфері економіки.

Тетяна Єфименко ознайомила присутніх зі спільним дослідженням науковців Академії фінансового управління та Національної академії наук України щодо економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, яку планують підписати найближчим часом.

«З точки зору очікуваної торгівлі з Європейським Союзом ми не бачимо серйозних потрясінь», — підкреслила вона, зауваживши, що у цій площині просто «дехто намагається політизувати ситуацію». Водночас, щоб підтримувати поставки товарів, має бути гармонізоване національне законодавство, зокрема бюджетні податкові закони, потрібна стандартизація товарів та послуг.

Предметом обговорення стали і зміни до податкового законодавства, внесені Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Заступник директора Науково-дослідного фінансового інституту Академії Алла Соколовська дала оцінку окремим нормам документа, які стосуються зведеної частини державного бюджету. Вона розповіла про інструменти фіскальної консолідації в європейських країнах, звернувши увагу на світовий досвід, який свідчить, що зменшення бюджетних видатків менш негативно впливає на економіку, аніж зростання податків, які придушують підприємницьку ініціативу.

Найбільше дискусій виникло з приводу законопроекту «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», який представив віце-президент академії Сергій Лондар.

Учасники, серед яких були представники асоціацій та об’єднань підприємців малого й середнього бізнесу, критично висловлювалися щодо проекту, який, на їхню думку, має більш декларативний характер і в разі ухвалення не принесе відчутного полегшення бізнесу. Водночас усі погоджувалися, що тільки поєднання зусиль підприємців як практиків, так і науковців як теоретиків, що, проаналізувавши світовий досвід, можуть запропонувати варіанти вирішення питань, принесе реальний результат у написанні правил гри для українського бізнесу. Тому домовилися, що такі зустрічі науки й бізнесу будуть регулярними.